NE PEČE SE, A LAKO SE SPREMA: Sarajevska torta, vrlo je izdašna i topi se u ustima

Jovana Vasić

12. 03. 2025. u 12:00

Sarajevska torta je pravi neverovatno lako, idealna je za sve vrste slavlja, ali i za iznenadne goste - svi će vam tražiti parče više zbog savršenog čokoladnog ukusa.

НЕ ПЕЧЕ СЕ, А ЛАКО СЕ СПРЕМА: Сарајевска торта, врло је издашна и топи се у устима

Foto: Printskrin Youtube

Sastojci:

  • 1 pakovanje rozen kora
  • 1,5 l mleka
  • 5 jaja
  • 800 g šećera
  • 12 kašika brašna
  • 350 g čokolade za kuvanje
  • 500 g mlevenih oraha
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 1 naribana korica limuna

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1/2 šoljice mleka
  • 1/2 šoljice šećera
  • 1/2 margarina

Priprema:

Umutiti belanca sa 800 g šećera da se šećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još mali mutiti. U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, lepo promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, lepo sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuvanje i mešati da se lepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koru jednog limuna.Filovati korice tanko, pa ređati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U ŠOKU! Zvezda Rusije uzela srpsko državljanstvo umesto ruskog