FRANCUSKA ČOKOLADNA TORTA: Toliko kremasta i sočna, da nećete moći da joj odolite

Jovana Vasić

13. 03. 2025. u 12:00

Francuska čokoladna torta ima lagani čokoladni fil u kori, a prelivena je izdašnom količinom domaćeg šlaga. Pospite je odozgo čokoladnim strugotinama i dobićete jednostavnu, a svečanu tortu.

ФРАНЦУСКА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Толико кремаста и сочна, да нећете моћи да јој одолите

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 domaća kora za pitu, pečena
  • 70 g crne čokolade, otopljene
  • 200 g šećera
  • 3 velika jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 114 g putera, omekšanog
  • 158 g slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 250 g slatke pavlake za šlag

Priprema:

Otopite čokoladu na pari. U srednjoj šerpi pomešajte šećer i jaja dok se dobro ne sjedine. Krčkajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok sos ne prođe test kašikom. Jednim prstom obrišite ravnu liniju na zadnjoj strani kašike. Ako sos ostane na mestu i formira se čista linija, spreman je. Sklonite sa vatre.

Dodajte čokoladu i vanilin šećer. Dobro promešajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. U srednjoj posudi za mešanje, mutite puter dok ne postane paperjast. Dodajte čokoladnu mešavinu.

U posebnoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku, dok se ne zgusne. Dodajte šećer u prahu i mutiti dok ne postane čvrst šlag. Umešajte čokoladnu mešavinu. Sipajte preko kore za pitu i ostavite u frižideru najmanje 8 sati. Premažite odozgo prethodno napravljenim šlagom i pospite strugotinama čokolade. Servirajte hladno.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD VOĐE ULTRASA DO PREDSEDNIKA: Bivši navijač i veliki ljubitelj Srbije postaje predsednik Rumunije?