LOARA TORTA: Poslastica jedinstvenog recepta, fantastičnog ukusa

Jovana Vasić

13. 03. 2025. u 15:00

Loara je kraljica među tortama, a čim je prvi put budete probali postaće vam jasno i zbog čega. Priprema se od mekanih kora sa lešnicima i izuzetno kremastog fila, raskošna torta kojoj niko neće odoleti.

ЛОАРА ТОРТА: Посластица јединственог рецепта, фантастичног укуса

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 450 g šećera
  • 1 limun
  • 400 g lešnika
  • 370 ml mleka
  • 60 g brašna
  • 120 g bele čokolade
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g margarina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica šlaga

Priprema:

Prvo ulupajte dva jaja, ali odvojite belanca od žumanca. Prvo umutite belanca pa dodajte 100 g šećera i neprestano mutite. Tek na kraju ubacite sok od pola limuna.

Sameljite 100 g lešnika pa dodajte umućenim belancima i lagano promešajte.

Tepsiju u kojoj ćete peći kore obložite papirom za pečenje i izlijte smesu u nju ravnomerno je sipajući. Pecite oko 45 minuta na 150 stepeni. Sve ponovite od preostalog materijala za još tri kore. Žumanca koja su vam ostala umutite uz dodavanje preostalog šećera, brašna i kesice vanilin šećera.

U šerpu zagrejte mleko i dodajte umućenu smesu sa žumancima, pa kuvajte dok ne provri. U nekom trenutku ubacite belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Po kuvanju sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Margarin koji je sobne temperature umutite sa šećerom u prahu i postepeno ga dodajte u ohlađen fil sa žumancima uz mućenje mikserom. Kada se sve sjedini ostavite da se lepo stegne. Na poslužavnik stavite jednu koru, pa fil, sve tim redosledom dok ne potrošite sav materijal. Umutite šlag i ukrasite tortu i dekorišite po izboru.

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA POSLA! Ameri zatečeni, evo gde je Nikola Jokić otišao posle čuda Denvera u Oklahomi (VIDEO)