RAJSKI KOLAČ: Idealan za ljubitelje čokolade, a ukus je više nego rajski

Новости онлине

23. 03. 2025. u 14:30

Ovaj kolač s pravom nosi tako pretenciozni naziv.

РАЈСКИ КОЛАЧ: Идеалан за љубитеље чоколаде, а укус је више него рајски

Foto: Jutjub/Printskrin/Igy the cook

Sastojci:

Za fil:

  •  250 g čokolade za kuvanje,
  •  200 g čvrste lešnjak – nougat kreme,
  • 7,5 dl slatke pavlake,
  • 120 g naseckanih lešnika

Za biskvit:

  •  3 jaja,
  •  3 kašike hladne vode,
  • 100 g šećera,
  •  500 g brašna,
  • 150 g kakaoa,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250 g gustina

Za dekoraciju:

  • 1 kašika kakaoa

Priprema:

Fil: Narežite nugat i čokoladu za kuvanje. U šerpi zagrejte slatku pavlaku (ne pustite da proključa), sklonite sa šporeta, dodajte narezani nugat i čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u frižideru najmanje 4 sata da se ohladi. Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru. U tiganju bez masnoće propržite seckane lešnike dok ne dobiju zlatno braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi.

Biskvit: Zagrejte rernu na 175 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Učvrstite belanca sa 3 kašike hladne vode. Polako dodajte šećer, neprestano mešajući. U mešavinu belanaca dodajte jedno po jedno žumance. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kremu i prosijati kroz sitno sito. Postepeno dodavati u smesu od jaja i pažljivo mešati ručnim mikserom. Posudu za pečenje 20 k 30 – 35 cm obložite papirom za pečenje, istresite testo, poravnajte i stavite u rernu na 20 minuta. Pečenu tortu ostaviti u isključenoj, otvorenoj rerni oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojite ivice i ostavite na rešetki da se ohladi. Hladan kolač protresite, prepolovite po dužini, da dobijete dva biskvita. Oštrim dugim nožem odvojite papir od donjeg keksa i vratite jedan keks u posudu za pečenje.

Sada možete završiti fil. U ohlađenu mešavinu kajmaka i čokolade dodati tostirane lešnike i mikserom mešati dok ne postane polučvrsta. Da krema bude brža, činiju sa kremom stavite u hladnu vodu sa kockicama leda. Na kraju premazati 2/3 kreme na biskvit, poravnati, prekriti drugim biskvitom i premazati ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i posuti kakao prahom.

(trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIN BIVŠEG SRPSKOG FUDBALERA PAO SA VIŠE OD TRI TONE DROGE! Nema dalje od ovoga, ovo je Liga šampiona!