POSNI JAFA KOLAČ: Poslastica koju sve generacije obožavaju
Dani Velikog posta uveliko traju, a domaćice su iz dana u dan u potrazi za receptima ukusnih jela i poslastica, koja se spremaju bez mleka, jaja i drugih mrsnih sastojaka.

Foto: Shutterstock
Ukoliko ste i vi među njima onda će vas ovaj recept definitivno oduševiti. U pitanju je čuveni jafa kolač u posnoj verziji. Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ni komplikovanih, niti skupih sastojaka.
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- sok od jedne pomorandže
- sok od jednog limuna
- 250 ml mlake vode
- 80 grama šećera
- 150 grama posne čokolade za kuvanje
- 3 kašike suvog grožđa
- 1 kašičica cimeta
- 1 cela pomorandža
- 1 šaka seckanih badema ili oraha
- džem od kajsije
Priprema:
U posudu stavite džem, šećer i umutite mikserom lagano dodavajući vodu. Potom dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite orašaste plodove po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Nakon što dobijete kompaktnu masu, prebacite je u pleh prethodno obložen pek-papirom, i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
Dok je kolač vruć, premažite ga džemom u količini po ukusu, pa preko svega prelijte otopljenu posnu čokoladu za kuvanje.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RECEPT ZA BOSANSKI LOKUM: Tradicionalna poslastica koja osvaja srca (VIDEO)
22. 03. 2025. u 15:00

RAJSKI KOLAČ: Idealan za ljubitelje čokolade, a ukus je više nego rajski
23. 03. 2025. u 14:30

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - KRAH BRAKA ANE IVANOVIĆ I BASTIJANA: Švajnštajger skinuo burmu (FOTO)
AKO se uopšte i sumnjalo u razvod Ane Ivanović i Bastijana Švajnštajgera, sada dileme više nema.
18. 04. 2025. u 07:51
Komentari (0)