BARON TORTA: Predivna čokoladna poslastica, kojoj posebnu notu daje fil od malina
Upravo taj ukus je nešto što baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih. Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 100 g mlevenih pečenih badema
- 2 kašike kakaa
Za čokoladni krem:
- 100 g putera
- 5 žumanaca
- 200 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 20 g gustina
- 20 g kakaa
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlečne čokolade
Za fil od malina:
- 1 kašika putera
- 200 g smrznutih malina
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 ml vode
- 1 puding od malina
Za glazuru:
- 1 kašike ulja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika putera
- 1 kašika mleka
Priprema:
Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Potom, odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Postepeno, kako se šne bude formirao, dodajte kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, u tu smesu dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa špatulom lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.
Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu po plehu i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papire za pečenje. Presecite je na tri jednaka dela.
Kada ste dobili koru, spremite čokoladni fil. U malo mleko sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i još jednom dobro promešajte.
Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite na srednju temperaturu ringle i polako zagrejte. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom. Mešajte sve dok se krem ne zgusne.
Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.
Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi. Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.
Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela. Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore. Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TORTA SA BANANAMA I ČOKOLADOM: Neodoljivo kremasta poslastica koju svi vole
08. 03. 2025. u 15:00Jovana Vasić

KIVI TORTA SA KEKSOM I BANANAMA: Osvežavajuća poslastica koja će vas oduševiti
10. 03. 2025. u 11:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)