BARON TORTA: Predivna čokoladna poslastica, kojoj posebnu notu daje fil od malina
Upravo taj ukus je nešto što baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih. Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 5 belanaca
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 100 g mlevenih pečenih badema
- 2 kašike kakaa
Za čokoladni krem:
- 100 g putera
- 5 žumanaca
- 200 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 20 g gustina
- 20 g kakaa
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlečne čokolade
Za fil od malina:
- 1 kašika putera
- 200 g smrznutih malina
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 ml vode
- 1 puding od malina
Za glazuru:
- 1 kašike ulja
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika putera
- 1 kašika mleka
Priprema:
Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Potom, odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Postepeno, kako se šne bude formirao, dodajte kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, u tu smesu dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa špatulom lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.
Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu po plehu i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papire za pečenje. Presecite je na tri jednaka dela.
Kada ste dobili koru, spremite čokoladni fil. U malo mleko sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i još jednom dobro promešajte.
Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite na srednju temperaturu ringle i polako zagrejte. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom. Mešajte sve dok se krem ne zgusne.
Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.
Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi. Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.
Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela. Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore. Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.
(Ona)
Preporučujemo

TORTA SA BANANAMA I ČOKOLADOM: Neodoljivo kremasta poslastica koju svi vole
08. 03. 2025. u 15:00Jovana Vasić

KIVI TORTA SA KEKSOM I BANANAMA: Osvežavajuća poslastica koja će vas oduševiti
10. 03. 2025. u 11:00

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

UČENICI BILI ZABEZEKNUTI: Šta je nastavnica obukla - odmah je slikali, fotke su obišle svet
NASTAVNICA Veronika Dukju potrudila se da vizuelizuje svoju lekciju iz anatomije. Njen potez oduševio je hiljade korisnika društvenih mreža, na kojima su se proširile fotografije sa njenog časa.
04. 06. 2025. u 10:42
Komentari (0)