PRSTE DA POLIŽEŠ: Kolač sa kremom od limuna
Vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna je lagani desert koji ćete rado praviti.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 lista lisnatog testa, odmrznuta
- šećer u prahu, za posipanje
Za krem od limuna:
- 500 ml punomasnog mleka
- 100 g šećera
- 3 žumanca
- 40 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 60 ml likera od limuna (limončelo)
- 1 kašika rendane limunove kore
Za sloj od šlaga:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta limuna
Priprema:
Kako biste napravili ovaj kolač, prvo ispecite lisnato testo. Zagrejte rernu na 200°C. Izbockajte listove peciva viljuškom i pecite dok ne porumene, otprilike 15-18 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade. Nakon toga pripremite krem od limuna.
Zagrejte mleko sa limunovom koricom dok lagano ne provri. U posebnoj posudi umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob. Postepeno dodajte vrelo mleko u mešavinu jaja, neprestano mešajući. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Umešajte vanilin ekstrakt i limončelo. Ostavite da se ohladi.
Zatim napravite sloj od šlaga. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i ekstraktom limuna dok se ne formira čvrsta pena. Postavite jedan list lisnatog testa na poslužavnik. Namažite obilan sloj kreme od limončela, a zatim sloj šlaga.
Ponovite sa drugim listom peciva i prelijte šlagom. Obilno pospite šećerom u prahu i ukrasite šlagom, limunovom koricom ili svežim bobicama. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RECEPT ZA BOSANSKI LOKUM: Tradicionalna poslastica koja osvaja srca (VIDEO)
22. 03. 2025. u 15:00

RAJSKI KOLAČ: Idealan za ljubitelje čokolade, a ukus je više nego rajski
23. 03. 2025. u 14:30

KOLAČ IZ ŠOLjE SPREMAN ZA 5 MINUTA: Savršen način da se na brzinu zasladite
17. 03. 2025. u 17:05Jovana Vasić

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

NE MOŽE DA SAKRIJE TUGU: Darko Lazić potpuno slomljen, javno se oglasio (FOTO)
PEVAČ se prisetio svog pokojnog oca...
28. 04. 2025. u 19:35
Komentari (0)