PRSTE DA POLIŽEŠ: Kolač sa kremom od limuna

Новости онлине

07. 04. 2025. u 16:00

Vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna je lagani desert koji ćete rado praviti.

ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ: Колач са кремом од лимуна

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 lista lisnatog testa, odmrznuta
  • šećer u prahu, za posipanje

Za krem od limuna:

  • 500 ml punomasnog mleka
  • 100 g šećera
  • 3 žumanca
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 60 ml likera od limuna (limončelo)
  • 1 kašika rendane limunove kore

Za sloj od šlaga:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta limuna

Priprema:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo ispecite lisnato testo. Zagrejte rernu na 200°C. Izbockajte listove peciva viljuškom i pecite dok ne porumene, otprilike 15-18 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade. Nakon toga pripremite krem od limuna.

Zagrejte mleko sa limunovom koricom dok lagano ne provri. U posebnoj posudi umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob. Postepeno dodajte vrelo mleko u mešavinu jaja, neprestano mešajući. Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Umešajte vanilin ekstrakt i limončelo. Ostavite da se ohladi.

Zatim napravite sloj od šlaga. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i ekstraktom limuna dok se ne formira čvrsta pena. Postavite jedan list lisnatog testa na poslužavnik. Namažite obilan sloj kreme od limončela, a zatim sloj šlaga.

Ponovite sa drugim listom peciva i prelijte šlagom. Obilno pospite šećerom u prahu i ukrasite šlagom, limunovom koricom ili svežim bobicama. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA ŠOKIRALA PLANETU! Svetski moćnici ne mogu da veruju šta su Rusi upravo uradili