ŠVARCVALD TORTA: Savršena kombinacija čokolade, višanja i šlaga
Švarcvald torta je jedna od omiljenih poslastica u Srbiji bez koje ne mogu da prođu svećani događaji, kao ni veselja. Njen poseban ukus obara sa nogu i najveće sladokusce, gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli, a višnje joj daju neverovatan ukus.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 470 g brašna
- 470 g šećera
- 180 g nezaslađenog kakao praha
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 velika jajeta
- 240 ml punomasnog mleka
- 120 ml ulja
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 240 ml ključale vode
- 680 g višanja iz kompota, oceđenih
- 470 ml slatke pavlake
- 60 g šećera u prahu
- čokoladne strugotine za dekoraciju
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 175°C i namažite dva okrugla kalupa za torte, i pobrašnite ih. U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, punomasno mleko, ulje i vanilin ekstrakt. Sve umutite na srednjoj brzini mikserom oko 2 minuta, a zatim pažljivo umešajte ključalu vodu. Ovo će stvoriti prelepo glatko testo.
Sipajte testo ravnomerno u pripremljene kalupe za torte i pecite 30-35 minuta. Ostavite ih da se ohlade 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku. Kada se patišpanji potpuno ohlade, presecite svaki na pola horizontalno i dobićete 4 sloja. U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrstu penu.
Stavite jedan sloj patišpanja na tanjir za serviranje, pokapajte sokom od višanja, premažite ga obilatim slojem šlaga i pospite višnjama. Ponovite sa svim slojevima i završite patišpanjem i šlagom. Pospite čokoladnim strugotinama i ohladite pre serviranja.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BARON TORTA: Predivna čokoladna poslastica, kojoj posebnu notu daje fil od malina
03. 04. 2025. u 13:00

TORTA SA GRIZOM, PUDINGOM I PIŠKOTAMA: Kremasta, jeftina, ne peče se
01. 04. 2025. u 13:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

TRAMP ZASPAO I ZAHRKAO NA SAHRANI PAPE? U njega je ušao duh "Uspavanog Džoa" ili to baš i nije tako?
"USPAVANI Donald" na delu ili baš i ne?
27. 04. 2025. u 14:11
Komentari (0)