ŠVARCVALD TORTA: Savršena kombinacija čokolade, višanja i šlaga
Švarcvald torta je jedna od omiljenih poslastica u Srbiji bez koje ne mogu da prođu svećani događaji, kao ni veselja. Njen poseban ukus obara sa nogu i najveće sladokusce, gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli, a višnje joj daju neverovatan ukus.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 470 g brašna
- 470 g šećera
- 180 g nezaslađenog kakao praha
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 velika jajeta
- 240 ml punomasnog mleka
- 120 ml ulja
- 2 kašičice vanilinog ekstrakta
- 240 ml ključale vode
- 680 g višanja iz kompota, oceđenih
- 470 ml slatke pavlake
- 60 g šećera u prahu
- čokoladne strugotine za dekoraciju
Priprema:
Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 175°C i namažite dva okrugla kalupa za torte, i pobrašnite ih. U velikoj posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte jaja, punomasno mleko, ulje i vanilin ekstrakt. Sve umutite na srednjoj brzini mikserom oko 2 minuta, a zatim pažljivo umešajte ključalu vodu. Ovo će stvoriti prelepo glatko testo.
Sipajte testo ravnomerno u pripremljene kalupe za torte i pecite 30-35 minuta. Ostavite ih da se ohlade 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku. Kada se patišpanji potpuno ohlade, presecite svaki na pola horizontalno i dobićete 4 sloja. U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrstu penu.
Stavite jedan sloj patišpanja na tanjir za serviranje, pokapajte sokom od višanja, premažite ga obilatim slojem šlaga i pospite višnjama. Ponovite sa svim slojevima i završite patišpanjem i šlagom. Pospite čokoladnim strugotinama i ohladite pre serviranja.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

BARON TORTA: Predivna čokoladna poslastica, kojoj posebnu notu daje fil od malina
03. 04. 2025. u 13:00

TORTA SA GRIZOM, PUDINGOM I PIŠKOTAMA: Kremasta, jeftina, ne peče se
01. 04. 2025. u 13:00

VUČIĆ SE HITNO OGLASIO IZ AVIONA: Stigla mi je fantastična vest od Đorđe Meloni (VIDEO)
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz aviona i rekao da mu je stigla fantastična vest iz Rima.
04. 04. 2025. u 12:49

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

PRILAZE MU JEDAN PO JEDAN: Joca Amsterdam iz zatvora stigao na sahranu Rutovića (VIDEO)
DA SE oprosti od Željka Rutovića stigao je i Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam.
07. 04. 2025. u 13:36
Komentari (0)