JAFA TORTA SA MALINAMA: Savršen spoj sočnog biskvita, osvežavajućeg voćnog fila, omiljenog keksa i laganog šlaga
Savršena je za sve vrste proslava ili kao slatko iznenađenje za vaše najdraže.

Foto: Printskrin Youtube
Sastojci:
Kora:
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 4 žumanca
- 50 ml biljnog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kakaa
- 70 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
Voćni fil:
- 150 g malina
- 2 kašike šećera
- 500 ml soka od maline ili višnje
- 70 g kukuruznog skroba
- 150 ml soka od maline
Fil sa šlagom:
- 80 g želea od malina ili višanja
- 250 ml tople vode
- 350 ml slatke pavlake
Ostalo:
- 1 pakovanje Jafa keksa
- 100 g čokolade za dekoraciju
Priprema:
Kore: Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca, ulje i lagano promešati. Sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo, mlevene orahe i keks, pa pažljivo umešati u smesu. Sipati u pleh (20x25 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Voćnog fila: U šerpu staviti maline, šećer i 500 ml soka, pa zagrevati na srednjoj temperaturi. U 150 ml hladnog soka razmutiti kukuruzni skrob, pa dodati u ključali sok uz neprestano mešanje. Kuvati dok se ne zgusne, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Fila sa šlagom: Žele preliti sa 250 ml tople vode i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se malo ohladi. Umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, pa dodati prohlađen žele i sve dobro sjediniti.
Slaganje torte: Na tacnu staviti koru i premazati je pripremljenim voćnim filom od malina. Preko fila složiti red Jafa keksa (strana sa čokoladom okrenuta gore). Preko Jafa keksa ravnomerno rasporediti šlag. Po želji, dekorisati tortu narendanom čokoladom ili čokoladnom glazurom.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TORTA PTIČJE MLEKO: Troslojna rapsodija savršenog ukusa (VIDEO)
20. 04. 2025. u 16:00

AMBASADOR TORTA: Pravi izbor za Uskrs, puna oraha i čokolade (VIDEO)
18. 04. 2025. u 10:00

POSNA KINDER TORTA: Neodoljiv ukus kome nećete moći da odolite
13. 04. 2025. u 10:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)