NAPOLEON TORTA: Ruska poslastica koju nazivaju i torta od hiljadu slojeva
Ljubitelji dobrog zalogaja znaju da je za pripremu određenih poslastica potrebno više vremena, truda i novca, ali se ta trud uvek i te kako isplati. Ova Napoleon torta je baš jedna od tih.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za kore:
- 550 g brašna
- 300 g putera ili margarina
- 1 jaje
- pola kašičice soli
- 1 kašika sirćeta
- 180 ml ledene vode
Za krem:
- 400 g mleka
- 1 jaje
- 40 g skroba
- 200 g šećera
- 100 g putera
- 200 g kajmaka
Priprema:
Smrznuti puter umočite u brašno, narendajte na krupno rende i rendajte dok se ne formiraju mrvice. Sve ostalo posebno izmešati i sipati u izrendan margarin. Brzo zamesite testo i stavite ga u frižider na 1 sat.
Zatim podelite testo na 12 delova, prečnika oko 22 cm. Svaku koru tanko razvaljajte i pecite na 200° dok ne porumeni.
Staviti mleko da prokuva. Posebno pomešajte šećer, skrob i jaje. U njih u tankom mlazu sipajte vrelo mleko, mešajući mutilicom. Vratite ovu mešavinu na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. U vrelu mešavinu dodajte puter i mešajte dok ne postane glatko. Pustite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu dodati šlag. Izmešati.
Filovati kora, fil, kora,fil sve dok se ne potrši sve. Odozgo ukrasite po želji.
(glossy)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ŠUŠKAVAC TORTA: Najkremastiji slatkiš kom je nemoguće odoleti
25. 04. 2025. u 10:00

TORTA PTIČJE MLEKO: Troslojna rapsodija savršenog ukusa (VIDEO)
20. 04. 2025. u 16:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

TRAMP ZASPAO I ZAHRKAO NA SAHRANI PAPE? U njega je ušao duh "Uspavanog Džoa" ili to baš i nije tako?
"USPAVANI Donald" na delu ili baš i ne?
27. 04. 2025. u 14:11
Komentari (0)