ČOKOLADNA TORTA: Šlag, glazura i savršena sočnost

Milena Tomasevic

30. 09. 2025. u 09:00

Ako tražite savršenu tortu koja izgleda kao iz vitrine vrhunske poslastičarnice, a ipak je lako napraviti kod kuće, ova čokoladna torta je idealan izbor. Mekana i sočna kakao osnova, nežan krem od šlaga i maskarponea, preliveni baršunastom čokoladnom glazurom – kombinacija koja se topi u ustima.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Шлаг, глазура и савршена сочност

FOTO: Novosti

Sastojci:

Kakao osnova:

  • 3 jaja
  • 100 gr šećera
  • 80 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 150 gr brašna (tip 400)
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Krem (šlag):

  • 500 ml guste pavlake (30–36%)
  • 250 gr maskarpone sira
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 pakovanje učvršćivača za pavlaku (po želji)

Glazura:

  • 150 gr mlečne čokolade
  • 50 gr putera
  • 3 kašike guste pavlake (30%)

Priprema:

Osnova:

Umutite jaja i šećer dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, lagano promešajte. Umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa izjednačite smesu. Sipajte u pleh (25×25 cm) i pecite 20–25 minuta na 180 °C. Ostavite da se ohladi.

Krem:

Umutite gustu pavlaku sa šećerom u prahu (i učvršćivačem ako koristite) do čvrstih vrhova. Dodajte maskarpone i kratko izmešajte do glatke teksture. Premažite ohlađenu osnovu.

Glazura:

U šerpi na laganoj vatri otopite čokoladu, puter i pavlaku. Lagano prohlađenu glazuru prelijte preko krema i ravnomerno rasporedite.

Hlađenje:

Tortu ohladite najmanje 2–3 sata, najbolje preko noći. 

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub