KIKIRIKI BAJADERA: Domaća poslastica koja se topi u ustima
Ako volite bajaderu, ali ste raspoloženi da je pripremite u domaćoj varijanti s bogatim ukusom kikirikija – ovaj recept će vas oduševiti! Brzo se priprema, bez pečenja, a rezultat je slatkiš koji izgleda i ima ukus kao da je došao direktno iz poslastičarnice.
FOTO: Novosti
Sastojci:
- 180 ml vode
- 180 gr kristal šećera
- 75 gr margarina
- 200 gr mlevenog kikirikija
- 250 gr mlevenog keksa
- 80 gr crne čokolade (rendane)
- 100 gr bele mlečne čokolade
Za glazuru:
- 120 gr crne čokolade
- 2 kašike ulja
- (po želji) 50 gr bele čokolade – za ukrašavanje
Priprema
Sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite na ringlu da provri. Dodajte margarin, pa kada se otopi i ponovo provri, sklonite sa vatre. Dodajte kikiriki i 200 gr mlevenog keksa, pa dobro promešajte dok se ne sjedini.
Podelite smesu na dva jednaka dela.
– U prvi deo dodajte rendanu crnu čokoladu i izmešajte.
– U drugi deo dodajte preostalih 50 gr mlevenog keksa i ponovo dobro izmešajte.
Obložite manji kalup papirom za pečenje. Prvo rasporedite čokoladni deo (tamni sloj) i lepo poravnajte. Belu čokoladu otopite. Prelijte je preko prvog sloja i stavite u zamrzivač na 5–10 minuta da se stegne. Izvadite iz zamrzivača i rasporedite svetli deo smese preko bele čokolade.
Glazura
Stavite bajaderu u frižider najmanje 2 sata da se stegne.
Uživajte!
PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Vest potvrdila državna agencija, bio je miljenik mnogih generacija
GLUMAC Homajun Eršadi preminuo je u 78. godini nakon borbe sa rakom.
12. 11. 2025. u 16:25
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
PERSONA NON GRATA: "Tijana, šta će Tompson na tvom koncertu?"
"Pa, nikad se ne zna..."
12. 11. 2025. u 11:04
Komentari (0)