ČOKOLADNA TORTA: Recept za kremasto savršenu tortu

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. u 21:00

Meka kakao kora, vazdušast krem i sjajna čokoladna glazura — torta koja nestaje u trenutku i izgleda kao iz najbolje poslastičarnice.

ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Рецепт за кремасто савршену торту

FOTO: Novosti

Sastojci

Za koru:
  • 4 jaja
  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje ulja
  • ½ šolje mleka
  • 1 ½ šolje brašna
  • 3 kašike kakaa
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za krem (mlečni puding + puter):

  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike univerzalnog brašna
  • 2 kašike krompirovog skroba
  • ½ šolje šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g putera (omekšalog)
  • Za čokoladnu glazuru:
  • 100 g tamne čokolade
  • 3 kašike mleka
  • 2 kašike putera

Priprema
1. Kora

Umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti i svetli. Dodajte mleko i ulje. Posebno pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa prosejte u smesu. Lagano sjedinite i sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 30–35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

2. Krem

U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno razmutite brašno i skrob sa malo hladnog mleka i sipajte u ključalo mleko. Kuvajte dok se ne zgusne u glatak puding. Ohladite u potpunosti. Umutite omekšali puter pa u njega postepeno dodajte ohlađen puding dok ne dobijete glatak, penast krem. Premažite preko potpuno ohlađene kore.

3. Glazura

Na tihoj vatri otopite čokoladu, mleko i puter. Mešajte dok smesa ne postane glatka i sjajna. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte preko krema.

Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata, a idealno 4–5 sati da se lepo stegne.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Štednja u Unicredit Banci uz kamatnu stopu od čak 3,60%