DOMAĆI KOLAČ SA BOBIČASTIM VOĆEM: Miris detinjstva na vašem stolu

Milena Tomasevic

27. 11. 2025. u 15:00

Ovaj klasičan kolač sa mrvicama i bobičastim voćem podseća na recepte naših baka: skroman, a raskošnog ukusa. Savršen je za vikend doručak, popodnevnu kafu ili porodična druženja.

ДОМАЋИ КОЛАЧ СА БОБИЧАСТИМ ВОЋЕМ:  Мирис детињства на вашем столу

FOTO: Novosti


Sastojci

Za testo:

  • 500 gr višenamenskog brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 80 gr šećera
  • 80 gr putera (otopljenog i ohlađenog)
  • 25 gr svežeg kvasca ili 7 g suvog
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Dodaci:

  • šaka bobičastog voća (borovnice, brusnice, ribizle – sveže ili zamrznute)
  • belance za premaz (po želji)

Mrvičasti preliv:

  • 70 gr brašna
  • 50 gr hladnog putera
  • 50 gr šećera
  • nekoliko kapi vanile (po želji)

Priprema
Pomešajte toplo mleko sa kašikom šećera, dodajte kvasac i dve kašike brašna. Ostavite 10–15 minuta da se aktivira.
U veću činiju stavite brašno, šećer, so, jaja, žumance i vanilu. Dodajte pripremljeni kvasac pa zamesite. Postepeno umešajte otopljeni puter i mesite oko 8–10 minuta, dok testo ne postane glatko. Pokrijte i ostavite sat vremena da naraste.
Spremite mrvičast preliv: utrljajte hladan puter u brašno i šećer dok ne dobijete mrvičastu smesu. Ohladite.
Naraslo testo prebacite u pleh (25×35 cm), nežno razvucite, rasporedite bobičasto voće i pospite mrvičastim prelivom koji ste pripremili.
Ostavite 20–25 minuta da još jednom naraste, zatim pecite 30–35 minuta na 180°C, dok ne porumeni. Po želji pospite šećerom u prahu kada se ohladi.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO JE DIJABOLIČNO, TO JE SATANSKI Milanović opleo po Zapadu zbog Ukrajine: NATO se širi seljački