BEČKA PITA: Savršena kombinacija kokosa, čokolade i lešnika

Milena Tomasevic

27. 11. 2025. u 21:52

Recept za jednu od onih starinskih, izdašnih i neodoljivih poslastica koja uvek oduševi.

БЕЧКА ПИТА: Савршена комбинација кокоса, чоколаде и лешника

FOTO: Novosti

Sastojci

Prvi fil
  • 400 ml vode
  • 300 gr šećera
  • 125 gr margarina
  • 100 gr čokolade
  • 200 gr sitnog kokosa
  • 250 gr mlevenog keksa

Drugi fil

  • 50 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 125 gr margarina
  • 100 gr čokolade
  • 200 gr mlevenih lešnika

Glazura

  • 200 gr čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 2 kašike mlevenih lešnika (za posipanje)

Još je potrebno

  • 2 lista velike oblande
  • 300 gr keksa
  • 200 ml soka od pomorandže

Priprema
1. Prvi fil

Vodu i šećer staviti na vatru i prokuvati. Dodati margarin i čokoladu, mešati dok se potpuno ne istope. Skinuti sa vatre i umešati kokos i mleveni keks. Ostaviti da se malo prohladi.

2. Drugi fil

Vodu i šećer kratko prokuvati. Dodati margarin i čokoladu, mešati dok se ujednači. Umešati mlevene lešnike.

3. Redosled filovanja

Prvi list oblande staviti u pleh, ravna strana dole, reljefna (kockice) gore. Preko njega ravnomerno namazati ceo prvi fil. Keks kratko umakati u sok od pomorandže i poređati preko prvog fila. Preko keksa naneti ceo drugi fil i lepo rasporediti. Poklopiti drugim listom oblande, tako da su kockice okrenute ka filu. Lagano pritisnuti daskom ili plehom da se slojevi slepe.

4. Glazura

Na pari ili tihoj vatri otopiti čokoladu i ulje. Preliti preko oblande i ravnomerno rasporediti. Posputi sa 2 kašike mlevenih lešnika. Ostaviti da se dobro stegne, najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA PRVI PUT BIRA NAJBOLJE U SRPSKOM TURIZMU: Otvoreno je glasanje za 40. jubilarni „Turistički cvet“