POSNE ŽERBO ŠTANGLICE: Tradicionalni kolač pun ukusa

Milena Tomasevic

28. 11. 2025. u 13:00

Kombinacija mekanog testa, mirisnog džema od kajsije i bogatih mlevenih oraha čini ovaj kolač savršenim za slave, praznike i sve posebne prilike.

ПОСНЕ ЖЕРБО ШТАНГЛИЦЕ: Традиционални колач пун укуса

FOTO: Novosti

Sastojci: 

Testo:
  • 125 gr kisele vode (mlake)
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr svežeg kvasca (ili 7 g suvog)
  • 100 ml ulja
  • 250 gr brašna (potrebe radi može malo više ili manje)

Fil:

  • mleveni orasi oko 200 gr
  • džem od kajsije ili marmelada oko 200 gr

Glazura:

  • 80 gr tamne čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

U mlaku kiselu vodu dodati šećer i kvasac, pa ostaviti par minuta da kvasac počne da radi. Dodati ulje, zatim postepeno umešavati brašno dok se ne dobije meko, glatko testo. Ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Testo podeliti na četiri jednake juvke. Svaki deo razvući tanko, izbosti viljuškom, pa premazati džemom i posuti mlevenim orasima. Tako ređati koru na koru.Poslednju koru samo razvući, staviti preko i izbosti viljuškom. Peći na 180°C dok blago ne porumeni (oko 20–30 minuta).  Potpuno ohladiti kolač. Za glazuru otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko ohlađenog kolača. Kada se glazura stegne, iseći na štanglice i poslužiti.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Kadetski košarkaški reprezentativac poginuo - ubio ga obruč posle zakucavanja (VIDEO)