BUGARSKE RUŽICE: Nežne, slatke i neodoljive - Kolač koji ćete obožavati!

Milena Tomasevic

24. 12. 2025. u 17:00

MEKANE, aromatične i vizuelno privlačne, bugarske ružice su savršeno rešenje za sve koji vole domaće poslastice. Ovaj recept kombinuje hrskavo testo i blago slatki fil od oraha i pekmeza, čineći svaku ružicu malim užitkom za nepce.

БУГАРСКЕ РУЖИЦЕ: Нежне, слатке и неодољиве - Колач који ћете обожавати!

FOTO: Novosti

Sastojci:

Testo:

  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • 200 gr masti (ili maslac)
  • oko 600 gr brašna (može malo više ili manje)

Kvasac:

  • 1,5 dl mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca

Fil:

  • 2 belanca
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera
  • 2 kašike pekmeza od šljiva (ili drugog po želji)

Priprema:

Kvasac: Zagrejati mleko da bude mlako, dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se aktivira.

Testo: U veću posudu staviti jaje, žumanca i mast, lagano sjediniti. Dodati malo brašna, pa umešati kvasac. Postepeno dodavati brašno i umesiti meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da naraste oko 1 sat.

Fil: Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i pekmez, lagano sjediniti.

Oblikovanje: Naraslo testo premesiti i kidajući manje loptice veličine oraha, rastanjiti ih na dlanu ili radnoj površini. U sredinu staviti kašiku fila, spojiti krajeve i stegnuti da dobijete oblik ružice.

Pečenje: Ružice ređati na pleh obložen papirom za pečenje, sa malo razmaka. Peći na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Završnica: Ohlađene ružice posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIĆE DOBRA MAMA: Mladen progovorio o Deinoj trudnoći