ČOKOLADNI ROLAT: Kolač koji osvaja na prvi zalogaj

Milena Tomasevic

28. 12. 2025. u 22:34

Mekan, vazdušast i bogatog čokoladnog ukusa, ovaj čokoladni kolač predstavlja savršen spoj jednostavne pripreme i efektnog izgleda. Idealan je za porodična okupljanja, slavlja ili kao slatki predah uz kafu, a njegov kremasti fil čini svaki zalogaj posebnim užitkom.

ЧОКОЛАДНИ РОЛАТ: Колач који осваја на први залогај

FOTO: Novosti


Sastojci
Kora
  • univerzalno brašno – 3/4 šolje (95 g)
  • nezaslađeni kakao prah – 1/4 šolje (25 g)
  • prašak za pecivo – 1 kašičica
  • so – 1/4 kašičice
  • jaja – 4 velika
  • šećer – 1/2 šolje (100 g)
  • biljno ulje – 2 kašike (30 ml)
  • mleko – 2 kašike (30 ml)
  • ekstrakt vanile – 1 kašičica

Čokoladni krem fil

  • puter – 1/2 šolje (115 g), omekšao
  • šećer u prahu – 1 1/2 šolje (180 g)
  • kakao prah – 2 kašike
  • mleko – 2–3 kašike
  • ekstrakt vanile – 1/2 kašičice

Priprema

Zagrejati rernu na 180°C. Pleh za rolat (25 × 38 cm) obložiti papirom za pečenje. U činiji pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji mutiti jaja i šećer mikserom oko 5 minuta, dok masa ne postane svetla i penasta. Dodati ulje, mleko i vanilu, pa lagano umešati. Postepeno dodati suve sastojke i mešati dok se ne dobije glatka smesa. Testo ravnomerno rasporediti u plehu i peći 10–12 minuta, dok kora ne postane elastična na dodir. Vruću koru izručiti na čistu kuhinjsku krpu posutu kakaom, ukloniti papir i pažljivo uviti u rolat. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutiti puter dok ne postane kremast, zatim dodati šećer u prahu, kakao, mleko i vanilu. Mutiti dok se ne dobije glatka i maziva krema.

Ohlađen rolat odmotati, ravnomerno premazati filom i ponovo čvrsto uviti. Umotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta pre sečenja.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO NAS JE NATERAO! Asovi Zvezde i Partizana trebalo je da se prezivaju skroz drugačije