KAKO ĆE SE ZVATI DEONICA AUTO-PUTA OD POJATA DO PRELJINE: Koridoru Kursulino ime?

G. ĆIROVIĆ

22. 03. 2023. u 08:05

GLASNO izgovorena ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da takozvani „Moravski koridor“, auto-put Preljina-Pojate, kada bude kompletno završen ponese ime vojvode Jovana Kursule, jednog od najvećih srpskih junaka i Karađorđevog saborca iz Prvog srpskog ustanka, naišla je na odobravanje velikog broja Kraljevčana.

КАКО ЋЕ СЕ ЗВАТИ ДЕОНИЦА АУТО-ПУТА ОД ПОЈАТА ДО ПРЕЉИНЕ: Коридору Курсулино име?

vikipedija

Tako su i članovi ovdašnjeg Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova koje upravo nosi ime „Jovan Kursula“ po čuvenom vojvodi, uputili zvanično pismo ministru građevinarstva Goranu Vesiću da podržavaju ovu ideju.

- Obilazeći radove na izgradnji predsednik Vučić je glasno razmišljao o tome da bi auto-put mogao da ponese ime Jovana Petrovića Kursule. To ime praktično vezuje čitavo Zapadno Pomoravlje. On je rođen na području Čačka, učestvovo je u oslobođenju svih mesta u dolini Zapadne Morave, vojevao je kod Varvarina, a preminuo je u kraljevačkom selu Cvetke – kaže dr Milan Matijević, predsednik Društva „Jovan Kursula“.

Koridori Srbija (printskrin)

Izgradnja deonice Adrani-Grdica auto-puta Preljina-Pojate

Čuveni megdandžija i Karađorđev vojvoda, Jovan Petrović Kursula, živeo je jedno vreme u pomenutim Cvetkama gde se njegova majka, posle očeve smrti, preudala. Tu je i sahranjen nakon što je podlegao teškim ranama zadobijenim u boju protiv Turaka na Deligradu 1813. godine.

RADI SE DEONICA ADRANI - GRDICA

IZGRADNjA Moravskog koridora kao svojevrsne žile kucavice centralne Srbije, na području na kojem živi više od pola miliona stanovnika, ušla je u četvrtu godinu i u svoju poslednju fazu. Ovaj auto-put biće dugačak ukupno 113 kilometara, širok 30 metara, a njegova deonica kroz teritoriju Kraljeva iznosi 54 kilometra. Trenutno su intenzivirani radovi na deonici Adrani - Grdica, upravo nadomak grada na Ibru. 

Slavni vojvoda u srpskom narodu ostao je upamćen i po čuvenom okršaju između združene srpsko-ruske vojske predvođene Karađorđem i turske vojske na čelu sa Huršid-pašom kod Varvarina 1810. godine, kada je pogubio turskog junaka zvanog „Crni Arapin“.

- Ima apsolutnog smisla da najmoderniji auto-put u ovom regionu ponese Kursulino ime koji je pre više od dva veka vojevao bukvalno duž cele njegov trase – dodaje dr Matijević. - Verujemo da protiv ove ideje nemaju ništa ni meštani drugih gradova i mesta koje će povezati ova najsavremenija saobraćajnica.

Koridori Srbija (printskrin)

Izgradnja deonice Adrani-Grdica auto-puta Preljina-Pojate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)