NA GROBU LAZARA, HRISTOVOG PRIJATELJA: Reporter "Novosti" u drevnom Kitionu, današnjoj Larnaki, na Kipru (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

14. 10. 2023. u 07:00

U srcu starog dela kiparskog letovališta Larnake, trećeg po veličini na ostrvu, nedaleko od plaže i tvrđave, nalazi se Crkva Svetog Lazara. Ovaj hram ne samo da je jedna od najvećih kiparskih svetinja, već i generalno, velika svetinja među hrišćanskim vernicima.

НА ГРОБУ ЛАЗАРА, ХРИСТОВОГ ПРИЈАТЕЉА: Репортер Новости у древном Китиону, данашњој Ларнаки, на Кипру (ФОТО)

V.C.S.

Hram potiče iz 9. veka i podignut je na grobu Svetog Lazara, istog onog kog je Isus, prema Jevanđelju po Jovanu, vaskrsnuo četiri dana nakon smrti. Onog po kom hrišćani obeležavaju Lazarevu subotu, u Srbiji poznatu kao Vrbica, dan pre praznika Cveti.

Sveti četvorodnevni Lazar ili Lazar iz Vitanije bio je brat Marije Magdalene i Marte, poreklom iz vrlo bogate porodice. Isus iz Nazareta je, prema verovanju, često dolazio u njegov dom na Maslinovoj gori, kraj Jerusalima, i na njegovu i Martinu molbu, uložio je sve napore da preobrati prelepu Mariju Magdalenu, koja je živela raspusnim životom.
Lazar se ubrzo razboleo od teške bolesti, po nogama su mu se otvorile gnojne rane, sestre su ga negovale, ali je ipak umro. Prema Svetom pismu, Hristos je stigao četiri dana posle Lazareve smrti, a dočekala ga je Marta sa rečima: "Gospode, da si bio ovde, ne bi umro moj brat. Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što zatražiš od njega."
Isus joj je na ovo odgovorio: "Uskrnuće brat tvoj." I zaista, Isus ga je, iako je prošlo više dana od smrti i telo je već počelo da zaudara - vaskrsao. Svi oni koji su videli ovo čudo poverovali su u Isusa.

OSMEH

JEDNA od legendi kaže da se Lazar, pošto je vaskrsao, nikada nije osmehnuo osim jednom - kada je video čoveka koji krade lonac. Tada se nasmejao i rekao: "Glina krade glinu."

Po crkvenom predanju, pošto je Hristos ubijen na Golgoti, a zatim i vaskrsao, tridesetogodišnji Lazar je potražio utočište u drevnom Kitionu (današnja Larnaka), na Kipru. Za episkopa su ga hirotonisali apostoli Pavle i Varnava, pa je tako postao prvi kiparski vladika. Tu je i umro u šezdesetoj godini - po drugi put.

Inače, larnaks na grčkom znači grobnica, odnosno mali sanduk za odlaganje posmrtnih ostataka ili pepela, pa je grad Kitium, kažu, po Lazarevoj/ Eleazarevoj grobnici dobio ime Larnaka.

V.C.S.

 


Crkva je sagrađena nad kamenom grobnicom iz koje su izvađene svete mošti i do koje se može spustiti stepeništem, desno od oltara. Kada je, 890. godine, pronađen njegov grob, na njemu je pisalo: "Lazar, Hristov prijatelj".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)