ONI SU DRUGI NA SVETU: Kako je šahistima iz popravnog doma u Kruševcu ova igra promenila život (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 10. 2023. u 17:00

„TRENIRAO sam fudbal 10 godina, ali mi je šah pomogao da budem smireniji, da dobro razmišljam, promenim pogled na svet“ - svedoči za „Novosti“ L.Đ.(22), štićenik Vaspitno - popravnog doma u Kruševcu, član tima, koji je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.

ОНИ СУ ДРУГИ НА СВЕТУ: Како је шахистима из поправног дома у Крушевцу ова игра променила живот (ФОТО)

Foto: S.Babović

-I kad igraš šah moraš o svakom potezu dobro da razmisliš. Uvek biraš izmmeđu dobrog i lošeg poteza, a svaki može biti presudan. Sve je kao i u životu, jedan nepromišljen potez i gubiš...

L.Đ. je naučio da igra u istrazi, od starijih pritvorenika, a onda je u Šah - sekciji VP doma poče da stiče pravo znanje.

- Prošle godine smo osvojili prvo mesto, očekivali smo da ponovo pobedimo- kaže L.Đ. - Mislim da je najbitnije da smo poslali poruku da smo, iako zemlja sa malim brojem stanovnika, baš u svim sportovima u vrhu.

Specifičan šampionat koji je 2021.godine pokrenuo slavni šahista Anatolij Karpov u saradnji sa Internacionalnom šahovskom federacijom uključio je čak 120 reprezentacija iz 50 zemalja. VP dom se takmičio u omladinskoj kategoriji. U finalu su izgubili od Indije za samo jedan bod.

Odmeravanje veštine u najinteligentnijem sportu na svetu podrazumevalo je nadmudrivanje u digitalnom svetu, takmičenje „4 na 4“, na četiri kompjutera, odnosno, četiri šahovske table.

- Prvi put sam bio u timu i možemo da budemo ponosni na to što smo postigli – kaže za „Novosti“ štićenik V.A.(19). -  Šahu me je naučila majka, pored nje sam odrastao. Ovde odigram bar šest do sedam partija dnevno. Sigurno ću nastaviti kada izađem na slobodu.

Šah se u ustanovi koja pomaže nekadašnjim delikventima da pronađu pravi put, igra već pet godina. Posle osvajanja šampionata prošle godine, mnogi su poželeli da se okušaju.

- Trenutno u Šah - sekciji imamo oko 15 polaznika i ovaj sport se pokazao kao jedan od vidova odlične resocijalizacije – predočava za „Novosti“ Miloš Ristić, upravnik VP doma Kruševac. - Kod nas je 170 štićenika i svi su na neki način, uključeni u naše raznovrsne aktivnosti, od glumačke sekcije, koja redovno osvaja nagrade na pozorišnim festivalima, preko vrlo uspešne likovne sekcije, literarne i muzičke grupe, pa do sporta. Osim fudbala, gde u timu treniraju zajedno sa stražarima i vaspitačima, igraju i stoni-tenis, basket. Uskoro ih očekuju turniri.

ŠAHOVSKE SEKCIJE

OSUĐENICI šest kazneno - popravnih ustanova iz Srbije igralo je onlajn partije na 3. Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode. Osuđenice KPZ u Požarevcu osvojile su drugo mesto prošle godine, a ove, učestvovala su i osuđena lica još četiri ustanove u Srbiji - KPZ Požarevac (Zabela), KPZ Beograd, KPZ Padinska skela i KPZ Niš. Ovi poslednji, prvi put su imali svoje tim, a kao i osuđenici iz Zabele izborili su plasman u polufinale.U svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i redovno se organizuju turniri kako bi se popularisao šah.

Mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole, zanatskih i umetničkih radionica, ali i uzgajanje cveća i rad na ekonomiji, samo su neki od razloga zbog čega štićenici iz ustanove izlaze kao novi ljudi. Specijalizovani programi posebno pomažu.

- Mislim da su njihove pobede u šahu najlepši događaji za mojih 20 godina koliko radim ovde – predočava za „Novosti“ Dragana Bogićević, šef Odseka za tretman. - Podržavaju jedni drugi, mirni su, skoncetrisani, raduju se pobedi, ali još važnije, više ne padaju u očaj kada izgube. Za njihovo strpljenje i savladavanje emocija, šah je izuzetan, neposredna je praksa svega što je važno u njihovom tretmanu.

Ukoliko se ne pronađu u šahu, štićenici u Vaspitno - popravnom domu nađu svoje mesto u nekom drugoj aktivnosti. I to je posebnost ove ustanove.

- Kada dođu ovde, nekada nisu svesni svojih talenata i mogućnosti- kaže za „Novosti“ upravnik Miloš Ristić. - Na nama je da tu mogućnost pružimo, a oni da to iskoriste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!