TRAG "NOVOSTI" ZA DALEKA POKOLJENJA: Zahvalnice iz manastira Stanjevići našem listu za nedavno poklonjenu izložbu fotografija (FOTO/VIDEO)

Dragana Matović

08. 11. 2023. u 12:58

MONAH manastira Stanjevići doktor Pavle Kondić, upravitelj Arhiva Mitropolije crnogorsko-primerske i Zadužbine amfilohija Radovića uručio je juče zahvalnice direktorki Kompanije "Novosti" AD Oliveri Anđelković, glavnom i odgovornom uredniku Miloradu Vučeliću i uredniku fotografije Draganu Milovanoviću.

ТРАГ НОВОСТИ ЗА ДАЛЕКА ПОКОЉЕЊА: Захвалнице из манастира Стањевићи нашем листу за недавно поклоњену изложбу фотографија (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Praznanja su dodeljena "Novostima" u znak zahvalnosti za poklonjenu izložbu Milovanovićevih fotografija nastalih tokom sahrane mitropolita Amfilohija.

Izložba je upriličena u manastiru Stanjevići kod Budve, a otvorena je 30. oktobra, na trogodišnjicu smrti mitropolita. Tada je osveštana njegova zavetna biblioteka, u okviru koje je i spomen-soba.

FOTO: Novosti

Mitropolit Joanikije na otvaranju izložbe u Stanjevićima

Otvarajući izložbu mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nije krio oduševljenje fotografijama koje su ostavile pečat na jedno vreme koje će Crna Gora pamtiti dok je bude.

- Mnogo je dobrotvora koji su pratili mitropolita Amfilohija, a među njima jeste i Kompanija "Novosti" - izjavio je otac Pavle. - Mi, čuvari ovog njegovog nasleđa, odajemo priznanje svim onim stotinama stranica koje su u toku 35 godina njegove arhijerejske službe ispisali novinari i saradnici "Večernjih novosti" prateći njegov rad. Izložba će ostati kao dragoceno, trajno svedočanstvo svim generacijama, to je trag "Novosti" za daleka pokoljenja koja će se nadahnjivati duhovno, i prepoznavati veličinu i kvalitet ličnosti i duhovnog dometa mitropolita našega Amfilohija.

FOTO: Novosti

SVETINjA Manastir Stanjevići

Od Cetinja do Podgorice

MILOVANOVIĆ je na 47 fotografija, koje su objavljene u "Novostima", ovekovečio put zemnih ostataka mitropolita Amfilohija, od Cetinja pa do Podgorice i sve do njegovog večnog konačišta, kojeg je za života odabrao - kripte Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Na mestu današnjeg manastira Stanjevići, prvobitno se nalazio dvorac Crnojevića, koji su vladali Crnom Gorom. Sva njegova burna istorija međutim, vezana je za svetorodnu lozu Petrovića. Crkvu Svete Trojice podigao je vladika Danilo 1710. godine po povratku iz Rusije, od novca koji je tamo prikupio. Dvorac uz koji je sagrađena crkva Danilo je pretvorio u konak. Od 1710. do 1839. godine, budući da je bio razoren Cetinjski manastir, Stanjevići postaju sedište Mitropolije, duhovni, ali i svetovni centar Crne Gore. Posle Danila ovde su boravili vladike Sava, Vasilije, Sveti Petar Cetinjski, Njegoš...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)