POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA POŠTANSKA MARKA IZ KRUŠEVCA DAVNE 1971.GODINE: Dizajner je bio autor najlepše marke na svetu

S.BABOVIĆ

25. 11. 2023. u 07:00

KRUŠEVAC - POŠTANSKA marka sa motivima Kruševca osvanula je davne 1971.godine, a idejno rešenje dao je jedini autor sa ovih prostora, koji je dobio nagradu za najlepšu marku na svetu.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА ПОШТАНСКА МАРКА ИЗ КРУШЕВЦА ДАВНЕ 1971.ГОДИНЕ: Дизајнер је био аутор најлепше марке на свету

Foto:FB U Vremenu starog Kruševca

Andreja Milenković, autor "kruševačke" marke, dve godine ranije proslavio se na Svetskoj filatelističkoj izložbi u Italiji. Tada je osmislio poštansku marku na kojoj je bilo Bohinjsko jezero. 

- U njegovom opusu od sredine 60 - ih do polovine 80-ih godina, bile su zastupljene gotovo sve teme, prikazane su na redovnim i prigodnim izdanjima jugoslovenskih poštanskih maraka: pošta i saobraćaj, umetnost i arheogija, sport, kultura i humanitarne akcije, flora i fauna, turizam, sećanje na čuvene ličnosti i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda - objavio je Miloš Stojadinović, hroničar popularne FB stranice „U vremenu starog Kruševca.“

Foto:FB U Vremenu starog Kruševca

Milenković je izradio više serija maraka izdatih povodom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i Letnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Dizajnirao je čuvenu jugoslovensku novčanicu od 1.000 dinara 1975. godine, koja je nazvana „golubica“, logotip Beogradskog sajma, kao i izgled sva tri stepena ordena Svetog Save, koji dodeljuje SPC.

Poštanska marka objavljena 1971.godine donosi simbol Kruševca: Spomenik kosovskim junacima, dok se u daljini delimično nazire stara zgrada Okružnog načelstva, danas, sedišta Skupštine grada i Gradske uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima