PRVI PUT U JAVNOSTI: Privatna pisma poznate porodice iz Kruševca ugledala svetlost dana (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

31. 12. 2023. u 19:21

PISMA, razglednice i dopisnice, koje su pre jednog veka slale dve poznate kruševačke porodice, prvi put su izložene u javnosti u okviru posebne postavke Istorijskog arhiva Kruševac.

ПРВИ ПУТ У ЈАВНОСТИ: Приватна писма познате породице из Крушевца угледала светлост дана (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Privatna prepiska porodica Katić i Đoganetić nije i jedino što se od srede može videti na originalnoj izložbi u Galeriji Kulturnog centra. Kroz postavku „Pozdravi sve Kruševljan(k)e“ mogu se, osim čestitki za velike hrišćanske praznike, slave i unapređenja, „iščitati“ i društvene norme, običaji i istorijske okolnosti u vremenu nastanka diskretne korenspodencije.

- Najveći izazov bila je selekcija pisanog materijala, odlučili smo se za dve porodice, koje su imale vrlu živu prepisku sa bliskimi daljim rođacima, prijateljima, poznanicima – predočava za „Novosti“ Branislava Milošević, viši arhivist i autorka izložbe. - Obe porodice su bile od ugleda i obe u svojim prepiskama „otkrivaju“ tadašnji društveni i porodični život.

Sagovornica „Novosti“ podvlači da je u provj polovini 20.veka, nezamislivo bilo nejavljanje dragim osobama sa letovanja, putovanja, kroz pisma i dopisnice. Sam čin pisanja je vrlo ličan, jer pokazuje da je pojedinac uložio i pažnju i misli. Razglednice su bile posebno popularne polovinom 19.veka i kao možda najpribližnija forma modernoj komunikaciji slanja poruka, pokazale su se i najdugovečnijom praksom.

- Katići su stara porodica, koja se bavila trgovinom i preduzetništvom i upravo otuda je njihova prepiska i obimna, jer podrazumeva i brojne poslovne kontakte - kaže Branislava Milošević. - U našem fondu imamo prepiske glave ove porodice, Dragutina Katića (1866-1950), njegovog sina Milivoja i ćerki Milice i Zore.

BAŠTINA

ISTORIJSKI arhiv je u poslednjim danima 2023. obeležio 75 godina postojanja, upravo otvorenom izložbom "Pozdravi sve Kruševljan(k)e", predstavljanjem izdavačke delatnosti i svečanom akademijom. Ova institucija baštini 835 fondova iz prošlosti ustanova u Rasinskom okrugu. 

Đoganetići su cinancarska porodica, koja se doselila iz Crne Gore. Ljubomir Đoganetić (1870- 1915) smatra se rodonačelnikom i prvim kruševačkim doseljenikom.

- O Ljubomiru znamo da je kao inženjer-nadzornik radio u barutani „Obilićevo“, da je usled hrabrog reagovanja pri jednom požaru u fabrici, nagrađen ordenom za hrabrost -napominje autorka izložbe. - Na žalost, sa sinom je stradao prilikom povlačenja naše vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Supruga Leposava se kao udovica bavila humaniratnim radom i značajna sredstva donirala je siromašnim porodicama i dobrotvornim društvima, poput Kola srpskih sestara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo