LEKCIJA HUMANOSTI DVOJICE DEČAKA IZ NIŠA: Prodavali čaj da pomognu malenoj Nađi

J. ĆOSIN

08. 02. 2024. u 13:19

TOKOM zimskog raspusta Adam Stevanović (8) i Dimitrije Jovanović (10) mnogima su održali čas o humanosti. Dvojica mladih Nišlija su na temperaturi koja je tada bila u minusu, služili čaj prolaznicima da bi sakupili novac za lečenje teško bolesne devojčice Nađe Marković. Za samo dva dana prikupili su gotovo 54.000 dinara i uplatili za lečenje.

ЛЕКЦИЈА ХУМАНОСТИ ДВОЈИЦЕ ДЕЧАКА ИЗ НИША: Продавали чај да помогну маленој Нађи

foto privatni arhiv

- Nađa ima baš tešku bolest, ona je dete leptir. Potrebno joj je mnogo brige i nege, a njeni roditelji su je odmah po rođenju, kada su saznali za to, ostavili. Nas je njena priča mnogo rastužila i odlučili smo da makar malo pomognemo da se u Americi kupi taj skupoceni gel koji bi joj ublažio muke - ispričao nam je mali Adam.

Foto: Privatna arhiva

Dimitrije Jovanović i Adam Stevanović

Početak škole i drugog polugodišta prekinuli su njihovu akciju, ali, kako kažu, samo do narednih slobodnih dana kada će nastaviti svoj humanitarni rad.

- Na ovu ideju došli smo podstaknuti pričom Adamovog starijeg brata koji je sa drugarima imao sličnu akciju, kada je prodavao limunadu da bi pomogao deci koja su na lečenju - kaže Dimitrije.

Foto: Privatna arhiva

Uplatnica

Njihova želja bila je da prodajom čajeva najpre u naselju Duvanište, gde žive, a zatim i ispred tržnog centra u blizini, prikupe novac za Nađu. Čaj su kuvali kod kuće, točili ga u termo-flaše, i prodavali za 50 dinara. Kažu, iznenadila ih je srdačnost prolaznika.

- Ostavljali su po 100, 200, 1.000, a jedan dečko 8.000 dinara, a nisu hteli ni da popiju čaj - veli Dimitrije.

Njegova majka Milica kaže da su roditelji decu podržali bez razmišljanja, bez obzira na to što je tih dana bilo vrlo hladno i da se nadaju da će se akciji odazvati svi koji budu mogli.

Foto: Privatna arhiva

Podržali ih i niški bajkeri

PODRŠKA OD DžENTLMENA

NIŠKI moto-klub "Liga džentlmena", koji je podržao dečake, i ove godine je učestvovao u organizaciji humanitarnih akcija, a, kako kažu, sve u skladu sa osnovnim postulatima tog kluba: briga o najmlađima i socijalno ugroženim višečlanim porodicama.

- Tokom praznika obišli smo tri porodice sa petoro i sedmoro dece i donirali im hranu, odeću i paketiće za decu - kaže Cvetković.

Za početak, malim Nišlijama u akciji su se pridružili niški bajkeri.

- Saznali smo za nameru malih heroja i odlučili da im pomognemo u realizaciji plana. Obezbedili smo im sve što im je trebalo, prostor i prijavili akciju nadležnima. Bajkeri su bili obučeni kao Deda Mraz i svakome ko je kupio čaj, darivali smo simbolično novogodišnji paketić - priča Peđa Cvetković, iz UG "Liga džentlmena". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima