SRETENJE I U KANU: Naši najmlađi sunarodnici obeležili Dan državnosti (FOTO)

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

16. 02. 2024. u 17:30

PESNIK Ljubivoje Ršumović je pre 67 godina u svojoj čuvenoj pesmi "Domovina se brani lepotom", kazao da se domovina brani knjigom i pesmom, čašću i znanjem, i lepim vaspitanjem.

СРЕТЕЊЕ И У КАНУ: Наши најмлађи сународници обележили Дан државности (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Za one koji žive, rade i stasavaju u rasejanju, ove reči zvuče mnogo jače, osećaju ih mnogo bliže, jer su daleko od otadžbine koju u srcu nose i vole celim svojim bićem.

Učenici srpske dopunske škole iz Kana, obeležili su prigodno Dan državnosti Srbije u prostorijama kulturnog centra "Rangin", u ovom francuskom gradu. Time su pokazali povezanost sa maticom i istančan osećaj za svoju istoriju i tradiciju.

Foto: Privatna arhiva

Srpski mališani u Kanu

- Važno je da se sačuvaju i održe tradicija, jezik i kultura. Bitno je da probudimo radoznalost naših najmlađih, da ih podstaknemo na razvijanje i negovanje patriotizma što je izuzetno važno za našu zajednicu i budućnost srpske države - kaže za "Novosti" učiteljica Tanja Milosavljević. 

Sličnog je mišljenja i Brano Babić, predsednik udruženja "Balkan Azur", u čijim prostorijama radi ova škola.

Foto: Privatna arhiva

Dečji crteži povodom Sretenja

- Ovakve organizacije imaju doživotan uticaj na našu dečicu, sasvim sam siguran. Ovom prilikom, udruženje je darivalo đake slatkišima i simbolima Republike Srbije - kaže nam Babić. 

Tanja Milosavljević kaže da se trudi da objasni mališanima u srpskoj školi da su učenost i kultura ono što im je neophodno da Srbiju predstavljaju svojim prijateljima Francuzima, dostojanstveno, hrabro i postojano, ali i svugde u svetu. Bez toga, nema istinskog napretka celog srpskog roda.

Foto: Privatna arhiva

Učiteljica Tanja Milosavljević

Srpska dopunska škola u Kanu je osnovana nedavno u saradnji sa Ministarstvom prosvete Srbije i Ambasadom naše zemlje u Parizu. Osim udruženja "Balkan Azur" na čiju inicijativu je i osnovana škola, veliki prijatelj škole je i Udruženje "Deca Jasenovca" iz Pariza, na čelu sa Davidom Jakovljevićem, potpredsednikom Saveza Srba Francuske. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!