VATROGASAC SPASILAC MARJANA VUJAČIĆ: Baku i deku spasila sigurne smrti (FOTO)

Z. Uskoković

08. 03. 2024. u 20:05

NjENO ime je Marjana Vujačić. Pripadnica je Sektora za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačke jedinice u Smederevu. Već 13 godina sa svojim kolegama danonoćno radi na spasavanju života i imovine građana Srbije.

ВАТРОГАСАЦ СПАСИЛАЦ МАРЈАНА ВУЈАЧИЋ: Баку и деку спасила сигурне смрти (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Iako se smatra da su vatrogasci, zbog teških i izazovnih zadataka i situacija, zanimanje koje je mahom rezervisano za jači pol,  naša sagovornica svojim radom to demantuje. Ona se hrabro, sa svojim kolegama, bori protiv elementarnih nepogoda, poput vatrenih stihija, poplava, ali i teških saobraćajnih nesreća, koje zahtevaju veliku spremnost i obučenost, pogotovu kada ima  povređenih.

- To su izazovi sa kojima se gotovo svakodnevno susrećemo - priča naša sagovornica.- Ali, ja sam se zato i odlučila da budem vatrogasac-spasilac. Tako sam ostvarila svoju veliku želju da pomažem ljudima. To je bio moj motiv da se u životu bavim ovim poslom.

FOTO: Profimedia/Privatna arhiva

A život je takav, da svaki dan nosi sa sobom i određene izazove. Marjana je to iskusila na svojoj koži i poslednjeg dana februara ove godine. Završila je smenu i krenula kući, gde su je čekali suprug i ćerka.  Parkira je auto i izašla iz kola.

- Prolazio je dečko, koji naplaćuje parking i rekao mi da se  iz zgrade preko puta širi  dim i da misli da gori stan - prepričava nam Marjana poslednji svoj susret sa vatrom.-  Pozvala sam kolege i utrčala u zgradu. Iz stana na drugom spratu kuljao je dim. Vrata su bila odškrinuta.

Ova hrabra žena uletela je unutra i  ugledala dve siluete, koje su pokušavale da ugase požar. Bio je to stariji bračni par. Prvo je  izvukla deku, a onda i baku i tako ih spasila. Sekunde su ih delile od smrti, jer je dima i gareži bilo sve više.

Vatra je buknula  u kuhinji i  brzo se širila. U najktaćem roku Marjani su se pridružile kolege iz smedervske vatrogaano-spasilačke jedinice i ugasile požar.

FOTO: Profimedia/Privatna arhiva

- Njihova unuka je uspela da me pronađe i pozove - priča Marjana. - Kaže da nema dana da me baka i deka  ne spomenu.  Oni su sada kod svog sina, a kad  se vrate u svoj stan , obići ću ih. Činjenica da su oni sada dobro, za mene je najveća nagrada, jer su mogli da se uguše.

I kada nije na poslu ova mlada žena pomaže. Učestvuje i u  humanitarnim  akcijama . Tako je nedavno,  u novembru i krajem januara, bila učesnik humanitarne  trke, gde se prikupljao novac za bolesnu decu.

U slobodno vreme ova žena vatrogasac,  bavi se krosfitom, planinarenjem, raznim fizičkim aktivnostima... Ipak, najlepše i najviše se odmori i opusti kada je u krugu porodice.

OBUKA

- Vatrogasac- spasilac  mora da bude i fizički i psihički spreman, to je važno , jer tako može da reaguje na najbolji način u određenim situacijama- priča nam Marjana. - Pored toga mora da bude i izdržljiv jer  je oprema teška.

GRAĐANI

Građani različito reaguju kada vide ženu vatrogasca.

- Neki se čude, a drugi su oduševljeni - priča naša sagovornica.-  Ima ljudi, koji  smatraju  da je to muški posao. Ali,  i mi žene smo dokazale da možemo da izvršavamo i tu vrstu izazovnih zadataka.

VATROGASCI KAO PORODICA

- Među nama nema podela na muške i ženske poslove - navodi Marjana.- Svi smo jedan tim i kao jedna porodica. Najteže nam padaju intervencije gde ima velikih posledica. Ali, i sa tim se zajednički nosimo i guramo dalje. Najbitniji su životi građana a onda i njihova imovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!