IZLOŽBA SERGEJA VENJAVSKOG I FOTO-REPORTERA "NOVOSTI" U MOSKVI: "Juče Beograd, danas Belgorod"

J. Matijević

20. 03. 2024. u 06:45

BEOGRAD 1999. Belgorod 2022. i 2023. Bombe, stradanje, smrt, suze i strepnja na licima ljudi... Užasi rata kada su na meti civili, privredni objekti, njive, mostovi, vozovi, kuće..., ono što časnom vojniku i časnoj vojsci nikada ne može biti cilj. Beograd je to doživeo pre ravno dve i po decenije, u Belgorodu traje.

ИЗЛОЖБА СЕРГЕЈА ВЕЊАВСКОГ И ФОТО-РЕПОРТЕРА НОВОСТИ У МОСКВИ: Јуче Београд, данас Белгород

Foto: Promo

Svedočanstva o patnjama u dva bela grada na 30 crno-belih fotografija od četvrtka će moći da vide i žitelji ruske prestonice. U Muzeju pobede, na Poklonaja gori, u Moskvi, 21. marta, biće otvorena izložba "Juče Beograd, danas Belgorod. Krvavi trag NATO" koju su zajedno priredili poznati ruski foto-reporter Sergej Konstantinovič Venjavski i sadašnji i bivši foto-reporteri "Večernjih novosti" Dragan Milovanović, Zoran Jovanović, Igor Marinković, Nikola Fifić, Aleksa Stanković i Miloš Cvetković, dok je autor jedne fotografije Rade Prelić iz Tanjuga. Izložbu će otvoriti Branko Vlahović, stalni dopisnik "Večernjih novosti" iz Moskve.

Foto: Z. Jovanović

Beograd 1999. tokom NATO agresije

- Crno-bela fotografija najsuptilnije i najosetljivije prenosi na gledaoca sva osećanja "zamrznutog" trenutka. Ljudsko oko je takvo da ga paleta boja pleni svojom raznolikošću i ne prenosi uvek pravu poruku onoga što je fotograf želeo da prenese svojim kadrom. Crno-bela fotografija je zapravo izjava činjenice, nemi svedok onoga što se dešava u kadru. Crno-beli okvir ne odvlači gledaoca od suštine, on će mu omogućiti da vidi ono najvažnije što je fotograf želeo da mu prenese. A sama situacija, kako u Beogradu, tako i u Belgorodu, po mom mišljenju, nije naklonjena jarkom i živopisnom cveću, već je to i dalje težak, ciničan i istinit pogled na ono što se dešavalo pre 25 godina i što se dešava danas - odgovara Sergej Venjavski na naše pitanje zašto je iako su originalne fotografije u boji, odlučio da na izložbi u Moskvi budu crno-bele.

Foto: Maksim Polubojarinov

Sergej Konstantinovič Venjavski

U dopisu kojim se obraća svima koji će posetiti postavku "Juče Beograd, danas Belgorod", urednik fotografije u "Novostima" Dragan Milovanović, podseća da su 15 odabranih za izlaganje u Moskvi deo izložbe "Agresija u 78 fotografija", autora Zorana Jovanovića priređene povodom dve decenije NATO agresije na SRJ, u okviru koje je predstavljeno 78 dela foto-reportera naše kuće koja su ovekovečili tokom 78 dana stravičnog bombardovanja naše zemlje.

- Takozvana kampanja NATO pretvorila se u sveopšti kazneni rat, koji ignoriše zakone rata i dozvoljava ubistvo civilnog stanovništva. Za 78 dana agresije izvedeno je oko 2.300 vazdušnih napada na više od hiljadu objekata širom teritorije Srbije i Crne Gore. Preko 1.000 lovačkih aviona NATO ispalilo je 400.000 raketa sa ukupno 22.000 tona eksploziva, 1.300 krstarećih raketa, 37.000 kasetnih bombi, iako su zabranjene Ženevskom konvencijom. U NATO agresiji poginulo je 462 vojnika, 2.000 civila, uključujući 88 dece - napisao je Milovanović.

Foto: I. Marinković

 

Ideja za ovu izložbu potekla je od Ekaterine, supruge Sergeja Venjavskog.

- Ona je povukla tu paralelu između Belgoroda i Beograda. Zainteresovao sam se za ideju i sa Agencijom "Rossotrudničestvo" i foto-reporterima vašeg divnog lista "Večernje novosti" uspeo sam da je oživim - kaže Venjavski.

On je rođen i živi u Rostovu na Donu, a foto-novinarstvom bavi se od 1993. i autor je mnogobrojnih poznatih fotografija koje su obišle svet, a njihove posmatrače nisu ostavile ravnodušnim.

Foto: Vikipedija

MOSKVA Centralna zgrada Muzeja pobede

- Ni mene nisu ostavile ravnodušnim prava remek-dela foto-reportera "Večernjih novosti" koji su imali snage da ih naprave u tom užasu nepravednog rata u bratskoj Srbiji. Moje su nastale 2022. i 2023. na pograničnoj teritoriji Ruske Federacije, Belgorodskoj oblasti, u veoma teškim vremenima za taj region. A, na svih naših 30 fotografija koje će biti izložene najviše me je dotakla hrabrost stanovnika Beograda i Belgoroda, koliko su snažni i hrabri pred agresorom - iskren je Venjavski.

"SRBI - NAJPOUZDANIJI SAVEZNICI"

NA predstojeću izložbu, Moskovljane poziva i zanimljiv plakat. On sadrži po jednu fotografiju iz Srbije i Belgorodske oblasti, i dve poruke. Prva su nedavne reči predsednika Rusije Vladimira Putina: "Srbi su vekovima bili najpouzdaniji saveznici Rusije - mi to znamo, pamtimo i cenimo", dok na drugoj piše: "Juče Beograd, danas Belgorod. Krvavi trag NATO.". 

U tri decenije dugoj karijeri, ovekovečio je mnoge političke i kulturne događaje, kao i posledice terorističkih napada i avionskih nesreća.

Foto: Sergej Venjavski

Šebekino u Belgorodskoj oblasti

- U Beogradu i Srbiji, nažalost, nisam bio, ali nadam se da ću u bliskoj budućnosti posetiti vašu zemlju i Beograd i da ću tada objektivom moje kamere moći da "uhvatim" svu lepotu Srbije - kaže naš sagovornik.

Izložbu u Moskvi podržao je i beogradski Ruski dom, a biće pred posetiocima do 24. marta, a planirano je da do juna bude priređena i u Beogradu i Belgorodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima