PRE 25 GODINA NATO AGRESORI POČINILI JEZIV RATNI ZLOČIN: U Varvarinu za tren ubili 10 civila

J. Matijević

30. 05. 2024. u 13:01

BIO je praznik Svete Trojice. U Varvarinu i pijačni dan. Vedar, sunčan... Bio je to i 68. dan NATO agresije na našu zemlju, ali oko mosta na Velikoj Moravi nije bilo vojnih ciljeva, pa je narod bio u svečarskom raspoloženju. Više od 1.000 njih kretalo se oko mosta na Velikoj Moravi, mnogi su se vraćali iz porte Crkve Uspenja Presvete Bogorodice gde su prethodno bili na liturgiji.

ПРЕ 25 ГОДИНА НАТО АГРЕСОРИ ПОЧИНИЛИ ЈЕЗИВ РАТНИ ЗЛОЧИН: У Варварину за трен убили 10 цивила

Foto: Tanjug

U 13.25 nemački i britanski NATO bombarderi obrušili su se na most. Najpre su ga pogodili sa dve rakete, srušili ga i ubili troje, a povređenih je bilo najmanje petoro ljudi... Vrisci, raskomadana tela..., narod pritrčava da pomogne, ali surovi agresori vraćaju se posle pet-šest minuta i ispaljuju još dva projektila. Usmrtili su još sedam i teško povredili još 25 civila.

U tom besomučnom napadu u knjigu svojih nedužnih žrtava NATO agresori su dodali imena Sanje Milenković (16), Milana Savića (24), Vojkana Stankovića (31), Zorana Marinkovića (33), Ratobora (38) i Ružice (55) Simonović, Milivoja Ćirića (66), Stojana Ristića (56), Tola Apostolovića (74) i Dragoslava Terzića (68)...

Foto: Privatna arhiva

Sanja Milenković je bila najmlađa žrtva

Sanja je bila učenica elitne Matematičke gimnazije u Beogradu, a prethodne godine je bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, jedan od najuspešnijih učenika u istoriji ovog grada... Došla je u rodni Katun jer su njeni verovali da je u malom mestu sigurnije nego u Beogradu.

- Bila je sa drugaricama na obredu u crkvi, u 13.00 su krenuli kući preko mosta, baš na sredini prelaza su se našle kada je gađan - svedočio je za "Novosti" Sanjin otac, Zoran. - Preživele su sve tri prvi udar. Neki trenutak kasnije, kada su ljudi već počeli da pritrčavaju, ponovo su gađali most. Ranjena je i prebačena do kruševačke bolnice, ali nije bilo nade.

NEPRAVDA I PRED SUDOM

PORODICE žrtava tužile su 2001. Vladu Nemačke i tražile odštetu zbog ovog napada koji je izvršila avijacija nemačke vojske izazvavši smrt njihovih bližnjih. Prvostepeni postupak vođen je pred sudom u Bonu. Tužba je odbijena 2003. Porodice su uložile žalbu višem sudu u Kelnu, ali je i ona odbijena. Sudski proces je trajao 12 godina i okončan je 4. septembra 2013. presudom Ustavnog suda Nemačke, na štetu porodica žrtava. Nemački Ustavni sud je odbio tužbu sa obrazloženjem da "obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica". 

Ružica i Ratobor Simonović iz Donjeg Katuna, majka i sin, bili su u vozilu, potonuli su u reku. Ružičino telo su našli odmah, Ratoborovo je isplivalo posle pet dana... Milan Savić je nastradao u drugom granatiranju mosta, hteo je samo da pomogne stradalima posle prvog raketiranja. Zoran Marinković je tog dana otišao na pijacu da pokupuje šta treba, nije se nikada vratio... Protu Milivoja Ćirića (66) ćerka Verica našla je u kapeli...

Unesrećio je bezdušni neprijatelj i porodice Stanković, Apostolović, Ristić i Terzić, celo Pomoravlje, celu Srbiju. Rane nisu zacelile ni danas, 25 godina posle zločinačke NATO agresije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)