VRANJANKA IVANA TASIĆ ISKRENO POSVEĆENA NAŠOJ BAŠTINI: Pesmom čuva izvorne bisere juga Srbije

J. S.

26. 06. 2024. u 10:51

IVANA Tasić je vanredni profesor Pedagoškog fakulteta u Vranju, doktorirala je nauku metodike nastave srpskog jezika i književnosti. Ali, čak ni mnogi Vranjanci to ne znaju, jer je poznaju po čarobnom glasu i kao vokalnog solistu koji čuva od zaborava pesme - simbole meraka i karasevdaha. Njeno izvođenje baš tih vranjskih, ali i pesama sa Kosova i Metohije zabeleženo je i brižljivo se čuva u Zvučnom arhivu Radio Beograda.

ВРАЊАНКА ИВАНА ТАСИЋ ИСКРЕНО ПОСВЕЋЕНА НАШОЈ БАШТИНИ: Песмом чува изворне бисере југа Србије

Foto: Privatna arhiva

Kroz blagi osmeh, kaže nam da joj je akademska karijera bila jednako važna, ali da je uz neverovatnu podršku bližnjih uspevala da balansira i paralelno gradi i muzičku karijeru. Suprug Boban takođe je muzičar, sin Janko i Mila koja polako, ali sigurno kreće majčinim stopama uvek su joj bili vetar u leđa.

- Prvi nastup imala sam kao školarac na nekoj priredbi. Decenijama kasnije sa istim žarom stajem na scenu, često pred mnogo veći broj publike nego tada. Muzika je deo mene, deo mog života i sigurna sam da to publika oseća - kaže Ivana za "Novosti". 

Publika ju je upoznala pre svega kao članicu i vokalne vranjske etno-grupe grupe "Izvor", a ona je u toj grupi upoznala i životnog saputnika Bobana Mitića.

"JANA"

NA šestom Saboru narodne muzike Srbije, održanom 24. i 25. aprila, Ivana Tasić je osvojila drugu nagradu stručnog žirija sa pesmom "Jana", za koju je tekst, muziku i aranžman uradio Vlada Panović.

Još kao petnaestogodišnjakinja ostvarila je saradnju sa Narodnim orkestrom RTS i ta saradnja traje i danas. Najpre je za Zvučni arhiv Radio Beograda snimila vranjsku pesmu "Zemi me, zemi", pa su usledili drugi trajni snimci i svaki od njih je Ivanin doprinos očuvanju muzike koju kako kaže ne samo da voli, već i oseća.  

Foto: Privatna arhiva

Sa članovima svoje grupe

 

- Prijatelji iz grupe su mi velika podrška, a kruna moje vokalne karijere je prvi solistički album pod nazivom "Zaplakala Šar-planina" u izdanju PGP RTS, što smatram velikim uspehom. Na njemu je 17 numera od kojih su 15 izvornih pesama i dve autorske kompozicije. Pesme su sa prostora Vranja i sa Kosova i Metohije, a na albumu se našlo i nekoliko makedonskih tradicionalnih pesama. Za numeru "Zaplakala Šar-planina" tekst sam sama napisala, dok je muziku i aranžman uradio Vlada Panović, šef Narodnog orkestra. On je autor i druge kompozicije "Pod gorom se šetalo devojče". Album je najpre promovisan u Vranju u okviru festivala "Vranjska gradska pesma", a nedavno je doživeo i beogradsku promociju u čuvenoj Kamenoj sali Radio Beograda - kaže Ivana.

NE BROJI HUMANITARNE NASTUPE

NAŠA sagovornica se uvek rado odaziva pozivima da nastupi na humanitarnim koncertima. Ne želi da o tome posebno govori jer veruje da svako treba da doprinese koliko može kako bi pomogao drugima. Tako da ako dobije poziv i ako neko misli da ona može da odgovori, uvek pristaje i smatra to privilegijom. 

Njeno ozbiljno muzičko usavršavanje započelo je poznanstvom i radom sa vrhunskim umetnikom i doajenom vranjske pesme pokojnim Slobodanom Jovanovićem.

- Od njega sam mnogo naučila o tehnici pevanja, a naročito kako na pravi način doživeti pesmu i preneti je publici. U mojoj porodici se izvorna pesma dugo neguje. Tata mi je i sam javno nastupao i osvajao nagrade na takmičenjima izvornog pevanja. Slušajući gotovo svakodnevno pesme iz ovog opusa, zavolela sam ih i prisvojila. Dok sam odrastala, uz vršnjake sam slušala i pevala neke druge popularne muzičke žanrove, ali sam uvek najviše volela i cenila našu tradicionalnu muziku. Za mene je izvorna muzika deo vaspitanja i što se kaže ono "što sam ponela iz kuće" - kaže Ivana. 

Foto: Privatna arhiva

SARADNjA Sa Vladom Panovićem

 

Vranjanka koja sa istim žarom peva i pesme sa Kosova i Metohije veruje da je to veoma važno ako želimo da opstanemo kao narod, da znamo kakvi su nam koreni, a izvorna muzika je jedan od elemenata koji oblikuju naše nacionalno biće.

- "Izvor" postoji skoro dve decenije, on je naša druga porodica. Predano smo radili na sakupljanju i obradi audio- snimaka iz Vranja i okoline. Izdali smo i album "Ogrejala mesečina", koji je dobio izvanredne kritike. Neke od naših pesama našle su se i na nekoliko značajnih međunarodnih kompilacija. Iza nas je više od 300 nastupa na koje smo jako ponosni - ponosna je Ivana.

Foto: Privatna arhiva

Ova skromna žena, kada govori o muzici, kaže da uživa u svakoj "noti". Za nju je muzika davanje i na svakom nastupu daje sebe, jer samo tako "vredi". Uporna, istrajna i vredna, živi svoj san. U svom malom gradu, okružena onima koje voli, studentima, prijateljima i publikom Ivana polako, ali sigurno gradi uspešnu muzičku karijeru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd