MISIJA ZA NOVI FRESKOPIS: Posle 11 dana odvažni Novosađani prevalili 450 kilometara i stigli do Župe Nikšićke

V. Kadić

19. 08. 2024. u 12:00

HODOČASNICI iz Novog Sada, njih četvorica, krenuli su 7. avgusta peške od fruškogorskog manastira Velika Remeta do manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj i jedanaest dana kasnije stigli do svetinje. Prethodno su se okrepili u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva "Sveti Georgije" u Nikšiću, gde su ih dočekali članovi Upravnog odbora Petar Rakojević i Miodrag Perović.

МИСИЈА ЗА НОВИ ФРЕСКОПИС: После 11 дана одважни Новосађани превалили 450 километара и стигли до Жупе Никшићке

Foto V. Kadić

Cilj ovog poduhvata je da se prikupe sredstva za oslikavanje freskopisa manastirskog hrama i obnovu župske svetinje. Aleksandar Vukašinović, njegov 14-godišnji sin Nikolaj, Saša Perendić i Davorin Tukelić uspešno su okončali humanu misiju, prevalivši oko 450 kilometara.

Manastir u Župi Nikšićkoj je posvećen Svetom apostolu Luki. Po predanju manastir je osnovala unuka Vukana Nemanjića u 13. veku. Stradao je od Turaka 1853. godine, a ktitorstvom knjaza Nikole koji ga je podigao za dušu svome stricu knjazu Danilu, obnovljen je 1881. godine. Sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine.

Aleksandar Vukašinović, ispred pravoslavnog Udruženja "Sveti Sava" iz Novog Sada, kaže za "Novosti" da ih je sama istorija župskog manastira podstakla na ovaj poduhvat. Pod njihovim nogama dnevno je "padalo" i do 40 kilometara puta.

Na grobu novomučenika

U MANASTIRSKOJ porti sahranjen je Sveti novomučenik Gavrilo Župski. Stradao je na Blagovesti 1942. godine. Posle liturgije izveden je iz crkve, mučen i ispitivan u partizanskom štabu, a zatim živ bačen u jamu Dragovoljića ploča, gde je u mukama predao svoju dušu Bogu. Kasnije je sahranjen u porti manastira, gde njegove mošti i sada počivaju. On se nalazi na spisku novomučenika Mitropolije crnogorsko-primorske koji su zajednički kanonizovani.

- Mi volimo da dođemo u Župski manastir kod Nikšića i barem dva puta godišnje dođemo da pomognemo svojim fizičkim radom oko nekih, uslovno rečeno, muških poslova koje monahinje ne mogu ili ne stižu da urade - kazao je za "Novosti" Aleksandar.

- Na putu je bilo mnogo izazova. Na neke smo bili spremni, a neke smo nespremni dočekali. Ali sve smo prevazišli i tu smo, nadomak nikšićke Župe, ako Bog da, za koji sat ćemo i tamo stići, tako da sve što je bilo, prošlo je i slava Bogu na hrabrosti koju nam je dao da stignemo. Ponosan sam na svog sina Nikolaja koji je, iako mlad, izrazio želju da se pridruži hodočašću. On isto voli da dođe u Župu, voli manastir i kako je čuo za naš razgovor oko organizacije puta, hteo je da ide. Ja sam se tu dvoumio i lomio da li je spreman ili nije, međutim, ispalo je da je i psihički i fizički spremniji od svih nas ostalih.

Broj računa

DOBROVOLjNI novčani prilozi se mogu uplatiti na žiro račun: 535-0000000001200-68 (Prva banka Crne Gore), primalac je Eparhija budimljansko-nikšićka, a svrha doznake za freskopis Manastira Župa.

Četrnaestogodišnji Nikolaj priznaje da put nije bio lak, posebno brdoviti deo Crne Gore.

- Najteži delovi su bili planine, uzbrdo, nizbrdo i velike vrućine - ističe ovaj hrabri dečak, koji preporučuje vršnjacima da se odluče na slična dela, jer je, kako kaže mlađani Vukašinović, radost velika i neopisiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!