KOJI JE ČOVEK DVA PUTA UMRO I DVA PUTA BIO SAHRANJEN? "Novosti" su posetile njegov grob (FOTO)

J. Matijević

07. 07. 2024. u 07:00

LAZAR, Hristov prijatelj. Ove reči pisale su na grobu otkrivenom 890. godine u antičkom Kitionu, danas gradu Larnaka na Kipru. I tada i danas, bilo je to neizmerno važno otkriće za hrišćane celog sveta. Nedvosmislena potvrda vere i dela Hristovih, jer Lazar je jedini osim Hrista vaskrsao. On je onaj kojeg je, četiri dana posle smrti sam Isus vratio među žive, onaj Lazar po kom hrišćani praznuju Lazarevu subotu, u našem narodu poznatu i kao Vrbica.

КОЈИ ЈЕ ЧОВЕК ДВА ПУТА УМРО И ДВА ПУТА БИО САХРАЊЕН? Новости су посетиле његов гроб (ФОТО)

Foto: J. Matijević

- Ovde u srcu Larnake, odmah po otkrivanju grobnice, nad njom je podignuta crkva potkraj 9. veka - pričao je vodič Atrakiotis Steljos, grupi novinara iz Srbije koju je nedavno na Kipru ugostilo Ministarstvo turizma ove zemlje. - Lazar iz Vitanije bio je brat Marije Magdalene i Marte. Kada se Lazar teško razboleo, sestre su ga negovale, ali je bolest bila jača. Hristos je došao četiri dana posle Lazareve smrti, a Marta ga je dočekala rečima: "Gospode, da si bio ovde, ne bi umro moj brat". Isus joj je odgovorio: "Vaskrnuće brat tvoj." I zaista, iako je prošlo četiri dana od Lazareve smrti Hristos ga je vaskrsao. Svi koji su videli ovo čudo poverovali su u Isusa.

Foto: J. Matijević

Crkva Svetog Lazara u Larnaki

Bila je nedelja kada smo posetili Crkvu Svetog Lazara u Larnaki. Ispred nje tiskali su se vernici i turisti iz celog sveta, dok je pod svodovima svetinje posle jutarnje liturgije obavljan obred nekoliko krštenja. U bogato ukrašenom kivotu, mošti svetitelja, izložene desno od veličanstvenog ikonostasa, celivaju svi koji u hram uđu... Do katakombe i grobnice u kojoj su otkrivene spušta se kamenim stepenicama desno od oltara... A kada do nje dođe, iako pod zemljom, u prostoru u kojem se ne može ni uspraviti, čoveka prožima neki čudan, ali sveprisutan osećaj mira, neprocenjivog spokoja, osećaj nepokolebljive vere...

Foto: J. Matijević

Atrakiotis Steljos

Videvši naše emocije koje su se jasno očitavale i na licu, vodič Steljos tiho je kazao:

KITIONU PROMENIO IME

LARNAKA je treći po veličini i značaju grad na Kipru, na njegovoj jugoistočnoj obali. U antičko doba zvala se Kition, a današnje ime Larnaka na grčkom jeziku znači grobnica (larnaks) i dobila ga je upravo po drugoj Lazarevoj grobnici - otkrio nam je vodič Atrakiotis Steljos. 

Foto: J. Matijević

Kivot sa moštima Svetog Lazara Četvorodnevnog

- Tako je kada shvatite da je ovde bio sahranjen čovek koji je dva puta umro i ima dve grobnice. Jednu u Vitaniji iz koje ga je Hristos vaskrsao, druga je ova u Larnaki. A, kada je Isus posle stradanja na Golgoti vaskrsao, tada tridesetogodišnji Lazar, našao je utočište u Kitionu, na Kipru čije je biblijsko ime Kitim. Za episkopa su ga hirotonisali apostoli Pavle i Varnava, pa je tako postao prvi kiparski vladika. Ovde se i upokojio, drugi put, kada je imao 60 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?