STVORILI "ORUŽJE" PROTIV MIKROBA: Važnim izumom naši naučnici iz Instituta "Vinča" privode kraju svetski značajan projekat

B. Borisavljević

10. 07. 2024. u 17:25

INFEKCIJAMA bakterijama i virusima, koje svako od nas može da "pokupi" na bilo kom mestu je odzvonilo. Za to su zaslužni mladi naučnici Instituta za nuklearne nauke "Vinča", koji su osmislili antibakterijsku foliju efikasnu protiv mikroba.

СТВОРИЛИ ОРУЖЈЕ ПРОТИВ МИКРОБА: Важним изумом наши научници из Института Винча приводе крају светски значајан пројекат

Foto: Priivatna arhiva, D.Milovanović

O njihovom projektu "Fotonsko oružje za mikrobe"(PHOTOGUN4MICROBES), koji finansira Fond za nauku u okviru programa "Ideje" sa 473.000 evra, "Novosti" su pisale pre dve godine, a ovaj tim naučnika je osim antibakterijske maske za mobilne telefone, napravio i antibakterijsku kvaku, prevlaku za tastaturu laptopa i samolepljive nalepnice koje se mogu staviti na rukohvate kreveta, stolice, podove, prekidače, stolove, ali i velike površine u hirurškim salama za transplantaciju ili na intenzivnim negama, sterilnim sobama u klinikama za opekotine za pacijente koji su izgubili deo kože u požaru, u onkološkim klinikama za bolesnike koji su na radioterapiji i veoma su podložni infekcijama.

U razgovoru, za "Novosti", rukovodilac projekta dr Biljana Todorović Marković, naučni savetnik u Institutu "Vinča", otkriva da je suština projekta da se prekine prenos bakterija sa zaraženih površina na delove tela, a pre svega na ruke, nos, oči, preko kojih mikrobi najčešće dospevaju u organizam. Cilj je razvijanje svima dostupnih prozirnih antibakterijskih fotoaktivnih folija, koje se aktiviraju dejstvom vidljive svetlosti i samosterilišuće su.

- Antibakterijske prevlake (plastike) su efikasne protiv osam tipova patogenih bakterija, od kojih su dve vrste otporne na antibiotike - objašnjava dr Todorović Marković. - Dejstvo se ispoljava u roku od sata, prilikom ozračivanja svetlošću snage tri vata. Fotodinamičke antimikrobne plastike ne sadrže nijedan procenat antibiotika, pa bakterije ne mogu razviti otpornost na njihov princip dejstva.

MIKROSKOP ATOMSKE SNAGE

TIM je za istraživanje dobio kapitalnu opremu - mikroskop atomske sile, a svih 11 članova radi u "Vinči", u laboratoriji "Gama". Prosečna starost naučnika je tek 40 godina, samo tri člana imaju više od 50. U multidisciplinarnoj ekipi su fizičari, elektroinženjeri, mašinski inženjeri, biolozi i hemičari. Dva istraživača su pripravnici, ostali doktori nauka. Do sada su zajedno objavili 52 naučne publikacije sa visokim indeksom citiranosti. U toku dve i po godine trajanja projekta objavljeno je 14 naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima. Takođe, rezultati istraživanja na projektu su prezentovani na 15 međunarodnih konferencija. 

Naša sagovornica ističe da je primena ovih prevlaka veoma važna, a jedan od razloga je bezbednost države. Kovid epidemija je pokazala ranjivost zemalja kada je reč o uvozu najprostijih sredstava, kao što su maske za lice. Antibakterijske folije sa nanočesticama su prvenstveno namenjene za postavljanje u objektima i na predmetima koji se dodiruju više od 10 puta dnevno. Pre svega, u bolnicama i domovima za stare.

Folije koje su stvorili naši naučnici su potpuno bezbedne za životnu sredinu. Ne ispuštaju nikakav toksičan agens, a nijedna komponenta plastike nije rastvorna u vodi, alkoholu ili sličnim lako dostupnim rastvaračima. Antimikrobni princip se zasniva na transformaciji atmosferskog kiseonika u superaktivni, kratkoživeći kiseonik koji ubija bakterije i viruse. Posle kratkog vremena delovanja, on se pretvara ponovo u kiseonik koji udišemo.

- Plastike se mogu reciklirati. Prijavljen je nacionalni patent, u kome smo opisali tehnologiju transformacije plastike na primer stiropora sa deponije u antimikrobne agense, koji čine sastavni deo naših polimernih kompozita - navodi dr Todorović Marković. - Tako se može značajno smanjiti količina plastike na deponijama i transformisati u antimikrobne plastike u različitim formama i dimenzijama, od maski za mobilne telefone do kompletne sterilizacije kovid-bolnica.

PRIJAVA ZA MEĐUANRODNI PATENT

NA ovogodišnjem, 66. Međunarodnom beogradskom sajmu tehnike, tim projekta photogun4microbes i lumi4cell (projekat koji je finansirao Fond za inovacionu delatnost kroz programe "Dokaz koncepta i transfer tehnologije") kao deo Instituta "Vinča" je dobio posebno priznanje Sajma tehnike za "Antibakterijsku masku za mobilni telefon". U narednih šest meseci planirano je prikazivanje rezultata na još pet međunarodnih konferencija i objavljivanje još pet radova u međunarodnim časopisima. Takođe je u planu i podnošenje prijave za međunarodni patent.

Kako kaže naša sagovornica, proizvod je namenjen i za ostale prostore gde cirkuliše mnogo ljudi. Veoma je pogodan za sprečavanje infekcija u školama, vrtićima, na fakultetima i u vozilima javnog prevoza za oblaganje šipki i držača koje koriste putnici.

- Kad malo dete pipne sto, tokom dana od 60 do 70 puta dotakne oko - navodi dr Todorović Marković. - Tako se najčešće prenosi virus, koji može biti na staklu, drvetu, plastici. Vremenski se najduže zadržava na plastici. Virus korona, recimo, može tu da preživi čak 48 sati. Ako u 47 času pipnete površinu i dodirnete nos, oči ili usnu duplju, virus može da se zapati. Ovim folijama mogu da se impregniraju podovi, prozori, vrata, utikači, kvake, telefoni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama