KRAJIŠNICI SE 28. PUT OKUPLJAJU U STRMICI KOD KNINA: Sabor čuvara srpske baštine u Hrvatskoj

J. Matijević

17. 07. 2024. u 10:54

TRADICIONALNO "Sijelo tromeđe", najveća kulturna manifestacija Srba u Hrvatskoj, održaće se 19. i 20. jula u Strmici kod Knina.

КРАЈИШНИЦИ СЕ 28. ПУТ ОКУПЉАЈУ У СТРМИЦИ КОД КНИНА: Сабор чувара српске баштине у Хрватској

Foto: I. Marinković

Osmišljena da promoviše tradiciju srpskog naroda iz Dalmacije, Like i Bosne, a prvenstveno da sačuva ojkačke pjesme, u subotu 20. jula okupiće ženske i muške pevačke grupe kao i folklorna društva, diplare, frulaše, guslare i druge čuvare bogate narodne muzičke baštine iz ovih krajeva.

Iako se ove godine održava 28. put, "Sijelo" će istovremeno proslaviti i 50 godina od prvog okupljanja čuvara tradicije. Naime, 1974. u okviru emisije "Selo veselo" Radio Beograda, Krajišnici su tada prikazali deo svog folklora, pa je i povodom tog jubileja planiran bogat program.

Foto: I. Marinković

 

Kako najavljuju organizatori, na "Sijelu tromeđe", nastupiće etno-pojac Svetlana Spajić, pevačke grupe iz Drvara, sa Plitvica, iz Zagreba, Knina, Žegara, Kranja i domaćini iz Strmice, guslar Saša Laketić, gajdaši Milan i Vid Vašalić, KUD "Nikola Tesla" iz Beograda, kao i srpska kulturno-umetnička iz Bosanskog Grahova, Korenice, Splita i Udbine.

VEK KUD-a IZ DRVARA

NA "Sijelu" će biti obeležen i veliki jubilej strmičkih komšija: KUD "Mira Lukač" iz Drvara slavi vek postojanja. Odlučeno je da ta stogodišnjica bude dostojno proslavljena dan ranije, u petak 19. jula, na platou ispred crkava u Strmici. Posle nastupa Drvarčana, uslediće muzičko-dramska promocija knjige prepeva rok poezije "Pesme u ogledalu" autora Zorana Vujasinovića iz Knina. 

Foto: I. Marinković

 

Prvi put, ove godine, okupljenim gostima na bini ispred dve pravoslavne crkve u Strmici - Jovana Krstitelja i Uspenja Presvete Bogorodice, nastupiće i ženska pevačka grupa KUD "Izvor" iz Stanišića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)