POSLE GOTOVO VEK OBNOVLJENA SVETINJA U SELU KUSA VRANA KOD DIMITROVGRADA: Crkva ponovo zablistala

M. SPASENOV

17. 07. 2024. u 14:30

SAN koji su decenijama sanjali meštani malog sela neobičnog imena Kusa Vrana, nadomak Dimitrovgrada, ostvario se baš na dan njihove seoske slave. Posle gotovo 100 godina obnovili su svoju crkvu "Svetih apostola Petra i Pavla" i tako vratili duhovni život svom selu.

ПОСЛЕ ГОТОВО ВЕК ОБНОВЉЕНА СВЕТИЊА У СЕЛУ КУСА ВРАНА КОД ДИМИТРОВГРАДА: Црква поново заблистала

Foto: Eparhija niška

Uz blagoslov Eparhije niške, crkva u Kusoj Vrani je, za samo dve godine, potpuno obnovljena: dobila je novi krov, vrata prozore i ikonostas. Osvećenje je obavio mitropolit niški Arsenije, na Pavlov dan, kada Kusovranci slave seosku slavu. To je bio povod da se u selu okupe meštani i njihovi potomci rasejani po svetu, da najpre uz molitvu, a potom na narodnom saboru proslave taj za njih poseban dan.

Foto: Eparhija niška

 

Srećni zbog osvećenja, žitelji Kuse Vrane, uz veliku zahvalnost govorili su da najveća zasluga za to što sada imaju novu crkvu pripada ocu Mardariju, igumanu Manastira Poganovo.

Foto: Eparhija niška

Crkva pre obnove

SVE JE MANjE STANOVNIKA...

VELIKIM osvećenjem osveštali smo ovaj hram da bi se u njemu služile svete liturgije i druge svete tajne vršile. Pre dve godine kada sam posetio ovo mesto, videli smo jednu tužnu sliku. Hram je već bio urušen, nije gotovo ni imao krov. To je generalno slika naših sela koje imaju sve manje stanovnika i nema ko da održava naše svetinje - kaže mitropolit Arsenije.

- Uz blagoslov mitropolita Arsenija, obnova je počela pre gotovo dve godine. Crkva je bila potpuno oronula i skoro bez krova koji je bio pao - kaže otac Mardarije. - Obnovljena je od temelja do plafona, urađene su nove granitne pločice na podu, kao i krov, a napravljen je novi ikonostas, nova vrata i prozori. Pored hrama izgrađen je crkveni dom, gde će narod moći da se okuplja. Ispred nje je i poravnat teren. Tako da će ovaj hram biti mesto gde će se narod okupljati, družiti, dogovarati, slaviti...

Foto: Eparhija niška

Mitropolit Arsenije osveštao obnovljenu bogomolju

Ovo je četvrta seoska crkva obnovljena uz podršku crkvene opštine Zvonce. Nekada oronuli verski objekti u selima Zvonce, Rakita, Trnski Odorovci i sada u Kusoj Vrani imaju novi izgled.

- Kada je mitropolit bio u selu Trnski Odorovci, Eparhija je odvojila 5.000 evra za tamošnji zvonik, a toliko je izdvojeno i za početak obnove u Kusoj Vrani - kaže otac Mardarije. - U manastiru Poganovo, postavili smo kutiju gde smo sakupljali dobrovoljne priloge za izgradnju. Narod je ovde dobar i čestit i svi su presrećni što je crkva obnovljena. Svako je dao koliko je mogao, a na slavu su došli i meštani, ali i svi oni koji su rodom iz ovog kraja i njihovi potomci. Ispred crkve osetila se blagodet i prisustvo Božje.

Novu stolariju i ikonostas, bez naknade uradio je Rade Mitov iz Dimitrovgrada. Za njega je izrada ikonostasa za crkvu u selu odakle mu potiče porodica, kaže, bila velika čast.

LITURGIJA NA PAVLOV DAN

GRADNjA crkve u selu Kusa Vrana počela je pre Prvog svetskog rata, a završena je 1928. godine. Otac Mardarije je 2021. u oronuloj svetinji služio liturgiju, prvu posle 70 godina. Od tada svake godine na Pavlov dan u ovoj bogomolji služi liturgiju, koja je dok su trajali radovi bila ispred crkve.

- Na poziv oca Mardarija, nisam razmišljao ni tren - priča Mitov. - Najpre sam uradio prozore i ulazna vrata, pa ikonostas koji je morao da bude potpuno nalik starom. Za kompletan posao bilo mi je potrebno ukupno 30 dana, a samoj izradi ikonostasa sam posvetio pune dve nedelje. To je bila velika odgovornost i čast, jer se ne pruža često prilika da radite nešto tako vredno kao što je ikonostas. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!