KINESKINJA ĐAK GENERACIJE U ŽITIŠTU: Jin Lei Liu - Strpljivo sam učila svaku srpsku reč (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

19. 07. 2024. u 20:00

KINESKINjA Jin Lei Liu (15), devojčica iz Žitišta, završila je osnovnu školu u ovom mestu ne samo kao nosilac Vukove diplome i mnogih drugih nagrada već i kao - đak generacije!

КИНЕСКИЊА ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ У ЖИТИШТУ: Јин Леи Лиу - Стрпљиво сам учила сваку српску реч (ФОТО)

Foto: Andrej Amižić

Svestrana, odgovorna, društvena, uvek nasmejana i dobro raspoložena, ova tinejdžerka rođena u Zhejiangu u Kini osvojila je srca svojih nastavnika i ostalih zaposlenih u OŠ "Sveti Sava" u Žitištu, kao i mnogobrojnih vršnjaka i drugara u školi.

Kao nagrada za izuzetan trud i zalaganje, uz laskavu titulu najboljeg učenika u generaciji, usledila je Vukova diploma, ali i nagrade Dositej Obradović iz matematike, engleskog jezika, fizike, hemije kao i pohvale iz informatike i računarstva, nemačkog, istorije i likovne kulture.

Foto: Andrej Amižić

- Trudila sam se da uvek, pre svega poštujem tradiciju i kulturu srpskog naroda i jezika. Učila sam strpljivo svaku srpsku reč, pravilo po pravilo, savladavala sam temeljno i gramatiku koja nije laka i sa velikom željom da srpski jezik savladam i počnem da bez problema komuniciram - kaže nam Lea, kako je svi sugrađani oslovljavaju. - U tome su mi mnogo pomogli vršnjaci iz Žitišta i ostalih mesta u ovoj opštini, koji su me od prvog dana prihvatili u školi i trudili se da mi razjasne neke nepoznate reči i izraze.

Koliko je dobro savladala srpski jezik pokazuje i što je sunarodnici i vršnjakinji Iue Ran Sun, koja će školovanje nastaviti u Francuskoj, nesebično pomagala u prevođenju, jer je malo znala srpski jezik. Iue je uspela je da se snađe i ostvari odličan uspeh, a osnovnu školu u Žitištu je pohađala po specijalno prilagođenom programu.

UPISALA GIMNAZIJU U ZRENjANINU

OSTVARENIM uspehom u osnovnoj školi, Jin Lei Liu je skrenula pažnju na sebe i bila u žiži interesovanja i prilikom upisa u Zrenjaninsku gimnaziju.

- Nisam imao priliku da je bolje upoznam u ličnom kontaktu, ali sam o njoj čuo sve najlepše. Za svaku pohvalu je što ta devojčica bez ikakvih problema uči na srpskom i perfektno ga govori, a uspela je da postane i đak generacije - kaže Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije. 

- Veoma mi je drago što sam davno zaboravila zrnca neprijatnosti, jer ipak ovo nije zemlja u kojoj sam rođena i nije moj maternji jezik, pa sada bez ikakvih problema govorim, čitam i pišem na srpskom jeziku - dodaje Lea.

Uz osmeh nam još kaže:

- Sada jedva čekam septembar i početak gimnazijalskih dana.Nova škola, sredina i novo iskušenje, ali spremna sam - ubeđena je ova mlada Kineskinja.

Impresionirana ponašanjem i Leinim porodičnim vaspitanjem, Snežana Majkić, direktor OŠ "Sveti Sava" u Žitištu, kaže:

Foto: Andrej Amižić

Sa drugaricama na dodeli "Vukove diplome"

- Lea je izuzetno pametno i talentovano dete, odličan učenik i na srpskom koji je brzo savladala, nesmetano je pohađala nastavu i uz petice, dobijala samo pohvale.

Sa svojom porodicom iz Kine, Lea se kao mala devojčica doselila u žitnicu Banata i odmah počela da uči srpski jezik, pomažući roditeljima u robnoj kući koju su otvorili u ovom mestu. Ima mlađu sestru i brata, koji takođe pohađaju ovdašnju osnovnu školu i sa odličnim uspehom završili su četvrti razred.

Uporedo sa svakodnevnim obavezama u školi, Lea je redovno naručivala knjige iz Kine da ne bi zaboravila tradiciju, kulturu i običaje svog naroda. Ali, istovremeno, uz odličan uspeh, aktivna je u kulturnom životu kao član folklorne sekcije lokalnog kulturno umetničkog društva u Žitištu. U narodnim nošnjama starog Banata Lea i te kako umešno "veze" banaćansko kolce i bez obzira što će u gimnaziji imate daleko više obaveza, kako sama kaže, ne namerava da zapostavi folklor i redovne nastupe sa svojim drugarima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024