SVAKI DINAR NAS PRIBLIŽAVA CILJU: Hram svetog kneza Lazara u Šidu pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za ikonostas i oslikavanje

D.B.M.

29. 07. 2024. u 16:24

U SRCU Šida uzdiže se Hram svetog kneza Lazara, upečatljiv, ali još nedovršen. Iz daljine njegove konture obećavaju veličanstvenost, no izbliza se primećuje da mu nedostaje još ponešto da bi blistao punim sjajem.

СВАКИ ДИНАР НАС ПРИБЛИЖАВА ЦИЉУ: Храм светог кнеза Лазара у Шиду покренуо акцију прикупљања средстава за иконостас и осликавање

Hram svetog kneza Lazara

Građani Šida i drugi vernici pomažu od srca, koliko mogu, ali se stalo sa radovima zato što nema dovoljno sredstava. Ostalo je da se oslika hram, ikonostas popuni ikonama, a, pre svega, da se isplati firma koja je uradila ikonostas i kamene elemente.

- Veliki deo posla je završen, potrudili smo se da sve bude kvalitetno građeno, da Lazarica traje vekovima - poručuje protojerej-stavrofor Đorđe Marić, starešina hrama. - Ali, potrbna nam je podrška i zato smo pokrenuli ovu plemenitu akciju. Svaka donacija nam je važna, svaki dinar nas približava cilju. Zajedno možemo da završimo hram. Zajedno možemo da učestvujemo u onome što će trajati vekovima.

Hram svetog kneza Lazara

 

PODRŠKA

DONACIJE se mogu uplatiti na račun 265-3300310016996-44, uz napomenu "Za Hram Svetog kneza Lazara". Informacije o detaljima akcije mogu se dobiti na zvaničnom sajtu ove crkve ( https://hramknezalazara.rs) ili pozivom na broj telefona 065:44-65-888.

Izgradnja šidske Lazarice počela je pre 20 godina, uz blagoslov episkopa Vasilija. Radovi su jedno vreme stagnirali, sve do dolaska oca Đorđa. Podignuti su katedralni hram, trpezarija, velika sala, letnjikovac...

Hram svetog kneza Lazara

 

A, pre pet godina u crkvu je doneta hilandarska ikona Majke Božije, koja se naziva "Neoboriva stena". Veruje se da ju je knez Lazar nosio u vreme Kosovskog boja. Sveti Sava je ovu ikonu dobio od ruskih monaha. Po rečima oca Đorđa, pred ikonom koju im je doneo hilandarski monah sa blagoslovom svete Atonske gore, desila su se isceljenja. U crkvi je i čestica moštiju kneza Lazara, koja je 16 godina bila čuvana u Hramu svetog oca Nikolaja.

Otac Đorđe je poreklom iz svešteničke porodice. Odrastao je uz strica, oca Gavrila, koji je kao iguman dugo stolovao u manastiru Privina glava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!