PRAZNE ULICE, SPUŠTENE ROLETNE I ZAUSTAVLJENI LETOVI: Evo kako je u Srbiji 11. avgusta 1999. izgledalo totalno pomračenje Sunca

D.B.M.

11. 08. 2024. u 06:30

PRE ravno četvrt veka, na današnji dan, stanovnici Evrope i Azije bili su svedoci jednog od najimpresivnijih prirodnih fenomena - totalnog pomračenja Sunca.

ПРАЗНЕ УЛИЦЕ, СПУШТЕНЕ РОЛЕТНЕ И ЗАУСТАВЉЕНИ ЛЕТОВИ: Ево како је у Србији 11. августа 1999. изгледало тотално помрачење Сунца

Foto Tanjug/AP

Redak događaj izazvao je ogromno interesovanje i okupio milione posmatrača iz različitih delova sveta.

Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a - tako je u tri slike izgledao 11. avgust 1999. godine u Srbiji. Bila je sreda, a tadašnje Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su uputstvo o merama zaštite.

Između ostalog, u osam tačaka je građanima preporučeno da spuste roletne na prozorima i da se udalje od njih, da ne posmatraju pomračenje bez zaštitnih naočara ili - još bolje - da ga gledaju na televiziji, te da ne izlaze napolje ako ne moraju.

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje. Pominjala se i mogućnost gubitka vida.

Uputstvo je više puta pročitano i u Dnevniku RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)