OD ZLOČINA HRVATSKE VOJSKE I PILOTA NA PETROVAČKOJ CESTI PROŠLO 29 GODINA: Još nekažnjeno i ubistvo četvoro dece

J. Matijević

07. 08. 2024. u 16:35

PRIPADNICI hrvatskog vojnog vazduhoplovstva, pre tačno 29 godina, izvršili su, i to na teritoriji druge države - BiH, jeziv zločin nad Srbima: na Petrovačkoj cesti bombardovali su kolonu prognanika koji su iz svojih domova u severnoj Dalmaciji i Lici izbegli spasavajući gole živote pred naletom zločinačke vojno-policijske akcije "Oluja". U mestu Janjilo, između Petrovca i Ključa ubili su 10 civila, među njima četvoro dece, i teško ranili najmanje 24 ljudi.

ОД ЗЛОЧИНА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ И ПИЛОТА НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ ПРОШЛО 29 ГОДИНА: Још некажњено и убиство четворо деце

Foto: Printskrin

Avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig-21", 7. avgusta 1995. u podne, poleteo je sa aerodroma u Splitu. Nadletao je izbegličku kolonu koja se kretala iz Donjeg Lapca ka Bosanskom Petrovcu i već bila na teritorijiu BiH. Piloti su jasno mogli da vide da je reč o civilima, ali su u povratku ispalili projektile.

Poginuli su Darinka Drča (68) i njena unučad Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), otac i sin Branko (72) i Mirko Stjelja (34), kao i Mika Kovačević (83).

Posledice zločinačke akcije hrvatske vojske, Foto Printskrin

 

I dan kasnije u Svodni kod Bosanskog Novog raketirana je kolona izbeglica sa Korduna i Banije i ubijeno je troje Srba civila: Marta (60) i Rade Galogaža (40) i Mile Malobabić (42).

Za ove zločine u maju 2022, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četvorice hrvatskih oficira odgovornih po komandnoj liniji: Vladimira Mikca (68), Zdenka Radulja (70), Željka Jelenića (70) i Danijela Borovića (65), a u junu ju je potvrdilo posebno Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, ali dosad nije održano nijedno ročište i još niko nije odgovarao za stradanje srpskih civila. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!