ODISEJA SRBINA KOJI SE SADA NALAZI U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI: Na Atlantiku u gumenom čamcu plutao 10 dana, spasli ga Kinezi

J. Matijević

15. 08. 2024. u 10:47

INTEGRATIVNI logistički servis Dominikanske Republike informisao je Ambasadu Srbije u Havani da je brod Xin An Ning na otvorenom moru pronašao tri davljenika, među kojima se nalazio i srpski državljanin B. Č. Radi povratka u Srbiju, našem državljaninu će ova ambasada izdati putni list, dokument za jedno putovanje do naše zemlje. Procedura je u toku, te će dokument biti uskoro upućen za Dominikansku Republiku. B. Č. se oseća dobro i nalazi se kod dominikanskih nadležnih organa do prijema putnog lista.

ОДИСЕЈА СРБИНА КОЈИ СЕ САДА НАЛАЗИ У ДОМИНИКАНСКОЈ РЕПУБЛИЦИ: На Атлантику у гуменом чамцу плутао 10 дана, спасли га Кинези

Diario Libre/Dania Acevedo

Ovo su juče "Novostima" saopštili iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Srbije o slučaju našeg državljanina koji se trenutno nalazi u Dominikanskoj Republici, u gradu Bahos de Aina (Bajos de Haina) i u Prihvatnom centru gde Generalni direktorat za imigraciju šalje strance u neregularnom stanju. Priču o njemu preneli su srpski mediji, a u utorak ju je objavio dominikanski portal "Besplatni dnevnik" (Diario Libre).

U razgovoru za ovaj medij Srbin se predstavio kao tridesetogodišnji Nikola Nikolić. On se u Dominikanskoj Republici, kako je ispričao, našao nakon što je njega i dvojicu njegovih prijatelja Španaca, od sigurne smrti, spasla posada kineskog teretnog broda Xin An Ning posle 10 dana plutanja u gumenom čamcu na Atlantskom okeanu u blizini Kanarskih ostrva. Sada, kako je rekao, čeka da bude vraćen u Španiju ili Srbiju. U međuvremenu, španska ambasada uspela je da prebaci kući dvojicu svojih državljana.

Foto: H.A.L. Morales, R. Guzman

Prihvatni centar u kom se sada nalazi

U svojoj ispovesti, Srbin je kazao da u Španiji boravi poslednja dva meseca gde vozi kamion. Kako je ispričao, krajem jula je sa Tenerifa sa prijateljima Davidom Gomezom Peresom i Huanom Manuelom Perez Santanom otišao na pecanje. Planirali su da tri dana pecaju na otvorenom moru, ali im je u jednom trenutku nestalo goriva.

- Poneli smo hranu za ta tri dana. Preostalih sedam dana smo bili bez hrane, a poslednjeg dana nam je nestala i voda. Da kineski brod nije došao po nas sigurno bismo bili mrtvi. Samo još nekoliko sati da smo ostali tamo, bio bi kraj - rekao je.

Opisao je i da su počeli da dozivaju upomoć kada su u daljini ugledali brod.

ŽELI ŠTO PRE DA VIDI PORODICU

NADAM se da ću se što pre vratiti u Španiju. Verujem da ću uskoro dobiti pasoš, a najviše od svega želim da vidim svoju porodicu, posebno devojku. Dominikanse vlasti su u kontaktu sa srpskom ambasadom na Kubi i očekujem da će se procedura ubrzati da bih što pre otišao odavde - rekao je Srbin dominikanskom portalu. 

- Osećao sam se uplašeno, danima smo bili sami na moru, mislio sam da ću umreti. Talasi su vukli naš mali čamac, a povremeno su nam se približavale i ajkule. U jednom trenutku smo bili okruženi ajkulama, koje nikada nisam video izbliza. Bio sam ubeđen da nećemo preživeti - ispričao je Srbin.

Foto: H.A.L. Morales, R. Guzman

 

Sa posadom kineskog broda, trojica muškaraca otplovila su u Dominikansku Republiku gde su u ponedeljak predati vlastima. Špance je njihova ambasada ubrzo vratila u Španiju, a Srbin je u prihvatnom centru u kom se, kako tvrdi u ispovesti dominikanskoj novinarki, oseća kao zatvorenik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!