UKAZIVALA NA ZLOUPOTREBE, PA DOBILA OTKAZ: Medicinska sestra iz Vranja ostala bez posla jer je kao uzbunjivač predočavala nepravilnosti u rad

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

12. 09. 2024. u 14:15

GOTOVO tri decenije medicinska sestra Danijela Cvetković radi u vranjskom zdravstvenom sistemu od toga dvadeset godina u jednom od njegovih najzahtevnijih delova - Službi Hitne medicinske pomoći. Dobivši status "uzbunjivača", ukazivala je na mnoge nepravilnosti i zloupotrebe što je dovelo do toga da joj bez ikakvog upozorenja uruče otkaz koji odmah stupa na snagu.

УКАЗИВАЛА НА ЗЛОУПОТРЕБЕ, ПА ДОБИЛА ОТКАЗ: Медицинска сестра из Врања остала без посла јер је као узбуњивач предочавала неправилности у рад

Zdravstveni centar u gradu pod Pržarom, Foto J. Stojković

- Posle godišnjeg odmora, 28. avgusta došla sam na posao, preuzela drugu smenu i onda mi je uručen otkaz. Malo je reći da sam bila šokirana. Još ne mogu da dođem sebi. Samohrana sam majka, koja kao i većina građana Srbije plaća kredit i živi od svoje plate. A, bukvalno sam zbog nečijeg hira ostala na ulici - kaže Danijela Cvetković za "Novosti".

Ona u saradnji sa svojim advokatima priprema tužbu i kako kaže mnogi su joj potvrdili da je njen otkaz u najmanju ruku nezakonit, ali sa druge strane ne želi da komentariše odluke aktuelnog direktora dr Saše Đorđevića koji se, kako Danijela tvrdi, "poziva na preporuke nekakve interne komisije".

- Kao uzbunjivač sam poslala najpre menadžmentu Zdravstvenog centra, zatim Ministarstvu, ali i inspekcijama, saznanja o zloupotrebi tačnije o nekontrolisanom prepisivanju antibiotika jednoj pacijentkinji koja je slučajno radnica apoteke. Njene lične podatke nisam iznosila u javnost što mi se stavlja na teret već sam o svemu obavestila nadležne - kaže Cvetkovićeva.

Foto: J.S.

Danijela Cvetković

 

- Otkako joj je uručen otkaz odbijala je da govori za medije, jer veruje da probleme treba rešavati u okviru svog kolektiva. Zbog toga je Danijela zakucala na vrata ministra Zlatibora Lončara i obavestila ga o svemu.

- O razgovoru sa ministrom ne želim da govorim detaljno, smatram ga nadređenim koji je, za razliku od direktora u Vranju, želeo da me sasluša. Zahvalna sam na prijemu i odnosu koji mogu opisati kao ljudski. Uverio me je da će sve predstavke, koje sam poslala, a tiču se zloupotreba istražiti, a da li su te mere preduzete samo ministar ako želi može da potvrdi. Bilo je na tom prijemu razgovora i o mom otkazu i dobila sam uveravanja da će se sve proveriti - priča nam Cvetkovićeva.

Neposredno posle njenog razgovora sa ministrom na sajtu Ministarstva zdravlja u saopštenju se navodi da su "ministra informisali o određenim koruptivnim sumnjama nastalim kroz zloupotrebu izdavanja e-recepta u saradnji određenih zdravstvenih radnika i apoteka. Građani su izneli i konkretne dokaze, koji će biti prosleđeni nadležnim državnim institucijama, ali će sve iznete navode proveriti i inspektori Ministarstva zdravlja".

OSTAVKA UPRAVNICE BOLNICE

DOKTOR Nataša Stoiljković, upravnica Bolnice i prva saradnica direkora Zdravstvenog centra u Vranju, podnela je juče ostavku. Ona je u saopštenju za javnost navela da je zahvalna kolegama sa kojima je bilo zadovoljstvo sarađivati, ali da se duži period ne slaže sa odlukama koje su donošene iako je u više navrata govorila sa čime se ne slaže. 

Menadžment Zdravstvenog centra u Vranju nije se oglašavao povodom ovih događaja. Juče tokom dana niko nije želeo da odgovora na naša pitanja. "Novostima" je rečeno da je direktor na službenom putu, a da su upravnica Bolnice i upravnica Doma zdravlja na godišnjem odmoru. Kontaktirali smo i s direktorom Zdravstvenog centra dr Sašom Đorđevićem, ali do zatvaranja ovog broja nije odgovorio na naše pitanje koje se tiče otkaza medicinskoj sestri Danijeli Cvetković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STARA ŠKOLA TRENERA: Pep Gvardiola ne koristi društvene mreže, evo kako komunicira sa igračima (VIDEO)