OSETILI STAROST U "VREMENSKOJ MAŠINI": Novosađani obeležili Međunarodni dan starih na neobičan način (FOTO)

Lj. Preradović

01. 10. 2024. u 22:00

NEMA nikog na svetu ko se bar jednom nije zapitao kako će izgledati u starosti, ali i šta ih čeka u budućnosti.

ОСЕТИЛИ СТАРОСТ У ВРЕМЕНСКОЈ МАШИНИ:  Новосађани обележили Међународни дан старих на необичан начин (ФОТО)

FOTO:Lj.P.

Da nakratko odškrinu vrata tog vremena, Novosađanima je u Univerzitetskom kampusu to omogućila Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" sa Crvenim krstom Srbije i Kulturnom stanicom "Karavan", povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih.

Ispred belog kampera na ulazu u Kampus, dolaze mladi, uglavnom studenti. Raspituju su kako "vremenska mašina" radi, šta ih čeka kada u nju kroče, kako to sve izgleda. Najhrabriji, bez imalo dvoumljenja prilaze i potpisuju saglasnost o svojevoljnom pristanku da u "Vremenskoj mašini" na nekoliko minuta "zavire" u budućnost i saznaju delić onog što ih čeka.

Hrabro, sa osmehom, u "Vremensku mašinu" kročila je Nikea Vučetić. Bez imalo treme zbog onog što sledi na kratkom putovanje u buduće decenije, seda naspram "proroka", glumca Lazara Jovanova, dok se u kamperu čuje prigušena muzika.

Foto: Lj. Preradović

Nikea Vučetić u "Vremenskoj mašini"

- Da li ste spremni da vidite sebe za 40 godina - pita je "prorok" prijatnim glasom, uzima foto-apart i fotografiše je.

Ne skidajući osmeh, Nikea odlučno odgovara da jeste.

- Možete li da mi kažete kako sebe zamišljate u budućnosti? - nastavlja prorok dok fotografiju ove Novosađanke provlači kroz filter.

- Vidim se sa borama, ali nasmejanu kao što sam i sada - optimistična je i iskrena Nikea, dok izvlači papirić iz "korpice sudbine", na kojima su prikazani statistički podaci o diskriminacijama i izazovima sa kojima se suočavaju stariji.

Foto: Lj. Preradović

U "košarici sudbine" zapravo bili statistički podaci o položaju starijih od 65 godina

Ne krijući što je zadovoljila radoznalost, Nikea veli da joj je drago što je saznala podatke šta sve starost dnosi i odnosi.

I apsolventa Fakulteta tehničkih nauka, Miroslava Kojića, zanimalo je kako će izgledati kada ostari i da li taj lik pokazuje zabrinutost ili zadovoljstvo. Iz "Vremenske mašine" izašao je zadovoljan, ističući da mu izgled u budućnosti nije toliko bitan. Otkrio nam je i da je izvukao papirić sa porukom da će u budućnosti razmišljati o stvarima koje mu sada ne padaju na pamet. Te poruke je, veli, sada svestan.

ZID MEĐU GENERACIJAMA

PREMA poslednjem popisu stanovništva, prema rečima Nataše Todorović iz Crvenog krsta Srbije, nešto više od 22 odsto stanovnika Srbije su stariji od 65 godina, a njih polovina su doživeli neki oblik diskriminacije, a gotovo petina neki oblik nasilja.

- To je i dalje skriveno, jer mnogi ne prepoznaju nasilje. Nažalost, normalizovano da je neko stariji depresivan, ali se to mora promeniti. Stvara se zid među generacijama, a borićemo se tako da imamo prijatelje različitih generacija i bićemo radoznali kao dete i mudri kao stariji - kaže Todorovićeva.

Koordinator Branka Bajić Jovanov, kaže da je akcija deo međunarodnog projekta Fondacije "Novi Sad - Evropska prstonica kulture", koji se bori protiv diskriminacije starih:

- Poruke u košarici su statistički podaci koji govore, na primer: da će vaša primanja kao starije osobe biti upola manja od plate, ukoliko ste žena od 70 godina i više nećete biti pozivani na skrining, pregled mamografom... Hoćemo da ukažemo na sve te probleme. Mladi nisu svesni toga i na ovaj način hoćemo da ih trgnemo, da postanu svesni da ono što se sada dešava starijima, dešavaće se i njima u budućnosti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice