JOŠ KONKRETNIJA POMOĆ ZAJEDNICI: Republika Srpska bi trebalo da po prvi put dobije zakon o društvenom preduzetništvu

M. S.

21. 06. 2021. u 07:13

DRUŠTVENO preduzeće je do sada bilo samo deklarativni pojam u Republici Srpskoj, ali usvajanjem Zakona o društvenom preduzetništvu RS, koji ove sedmice dolazi u Narodnu skupštinu pred poslanike, konačno će se regulisati ova oblast.

ЈОШ КОНКРЕТНИЈА ПОМОЋ ЗАЈЕДНИЦИ: Република Српска би требало да по први пут добије закон о друштвеном предузетништву

Foto: Arhiva

Po prvi put će se jasno znati šta rade "društvena preduzeća" i ko može imati ovaj naziv, a da to ne bude mrtvo slovo na papiru.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kaže da je reč o konceptu koji omogućava ulaganje profita u zapošljavanje, socijalne i zdravstvene usluge, obrazovanje, zaštitu životne sredine i kulturne aktivnosti u zajednici, a - obavljajući svoju privrednu delatnost - stvaraju se mogućnosti za rešavanje društvenih problema pojedinih grupa građana, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanje posledica društvene isključenosti i jačanja društvene solidarnosti.

- Društveno preduzeće svoju misiju ostvaruje zapošljavanjem kategorija lica koja se teže zapošljavaju, socijalno i ekonomski isključenih, čime se pruža značajna podrška privredi, a smanjuje teret socijalnih davanja, te iz tog razloga društveno preduzetništvo može da bude jedan od ključnih faktora unapređenja opšte socijalne i ekonomske politike u Srpskoj - objašnjava ministar Petričević.

Foto: Vlada RS

Vjekoslav Petričević

Kaže i da se pomenutim zakonom po prvi put reguliše ova oblast, a društveno preduzeće predstavlja pravno lice organizovano u formi privrednog društva, fondacije, udruženja građana, zadruge i ustanove... koje obavlja privrednu delatnost radi ostvarivanja društvenih i socijalnih interesa uže ili šire zajednice.

- Zakon predstavlja novi pristup angažmana u rešavanju društvenih izazova i problema, s obzirom na to da se društveno preduzetništvo bavi prepoznavanjem i rešavanjem društvenih izazova kao što su siromaštvo i nezaposlenost, uz primenu inovativnih metoda i strategija baziranih na tržišnim principima poslovanja - ističe ministar.

Predag Borojević direktor "FG grupe" iz Gradišk,e kaže da pomenuti zakon uređuje društvenu misija preduzeća i to na razne načine, ali i da od njihovog rada bude šira društvena korist nego što je sad.

- Nije bitan pravni oblik, poput izraza "društveno preduzeće", već suština delovanja u zajednici - smatra Borojević. - Rad u zajednici može biti direktno zapošljavanjem ugroženih grupa stanovništva, ili ulaganjem dobiti u ispunjavanje nekog društvenog cilja. Status društvenih preduzeća mogu imati svi: od udruženja građana, DOO, pravnih lica sve dok se mogu pronaći u zakonskoj formi. Platforma budućih nosilaca naziva društveno preduzeće biće zakonskom regulativom široka i korisna za zajednicu.

SAVET

ZAKONOM o društvenom preduzetništvu RS se uređuju pojam, ciljevi i načela, uslovi i postupak za sticanje statusa, vođenje registra društvenih preduzeća, te zadaci i način rada Saveta za razvoj društvenog preduzetništva. Zakonom je predviđeno i uspostavljanje olakšica i fondova, kada se za to steknu uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak