REPUBLIKA SRPSKA U KONTRANAPADU: Zakoni doneti kao odgovor Incku stupaju na snagu

O. M.

27. 09. 2021. u 15:20

USTAVNI sud Republike Srpske utvrdio je da nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakonom o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u vezi sa kažnjavanjem negiranja genocida.

РЕПУБЛИКА СРПСКА У КОНТРАНАПАДУ: Закони донети као одговор Инцку ступају на снагу

Foto: D. Pozderović

U obrazloženju odluke Veće Ustavnog suda navodi da osporena normativna rešenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

- Ovi akti, prema oceni Veća, ne utiču, ni direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda. Činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rešenja u smislu zahteva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa - saopštio je Ustavni sud RS.

Podsetimo, radi se o zakonima usvojenim 30. jula na Posebnoj sednici NS RS kao odgovor na odluku visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida", zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina i njihovo veličanje.

Parlament Srpske zatim je usvojio Zakon o neprimenjivanju Odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni KZ RS kojim se kažnjava nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom, te nazivanje naroda genocidnim ili agresorskim, te Odluku o njihovom prevremenom stupanju na snagu.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!