IZ MODRIČE ZA AUSTRALIJU: Ziminca iz Zemljoradničke zadruge „Ekoplod“ našle tržiše na drugom kontinentu

V. Blagojević

10. 10. 2021. u 18:04

PRE pet godine počeo je da radi poslovno preduzetnički centar „Jabučik“ u Modriči, čiji je osnovni zadatak da otkupi i preradi tržišne viškove voća i povrća sa ovih prostora.Uspješno rade na proizvodnji takozvanog slatkog programa i zimnice.

ИЗ МОДРИЧЕ ЗА АУСТРАЛИЈУ: Зиминца из Земљорадничке задруге „Екоплод“ нашле тржише на другом континенту

Foto Tanjg

Sada privode kraju pripremanje zimnice.

-U “Jabučiku” udarni deo sezone je period od jula do kraja oktobra. Ranije je završeno pakovanje 15 tona marmelade od raznog voća. U toku je pakovanje zimnice. Završili smo kisele krastvace i paprike, slede kiseli kupus i cvekla. Kompletan program zimnice planiran je do 200 tona gotovih proizvoda. Sve što se proizvede ekološki je čisto i bez bilo kakvih hemijskih dodataka. – kaže Tatjana Stevanović, direktor Poljoprivredne zadruge “Ekoplod“ i tehnologa u Poslovno-preduzetničkom centru „Jabučik“

Proizvodi iz ovog centra već su postali prepoznatljivi na rafama marketa širom Republike Srpske i Federacije BiH.Cene nisu menjane godinama iako su sirovine značajno poskupele. Ove godine su tri tone priozvoda palasirali u daleku Austrlaiju i kako su rekli kupac je zadovoljna tako da će širiti ovu sradanju.

Foto V. Blagojević

Tatjana Stevanović

-Zadovoljni smo prodajom na nljšem tržištu koje je sada na nivou BiH, a posebno smo ponosni što su se naši proiozvodi počeli prodavati čak i u Austrliji. Imamo obećanje kupca da će povećati potražnju a mi radimo da se naši proizvodi nađu i u Evropskoj uniji.- otkriva planove Stevanovićeva.

Saradnjom sa desetak modričkih poljoprivrednih proizvođača i 46 kooperanti u ZZ Ekoplod su zadovljni.

-Sarađujem sa “Jabučikom” prvu godinu i mogu reći da sam prezadovljna.Ono što je najvažnije imam sigurnu prodaju a i cijenama sam zadovoljna. Naravno da nameravam nastaviti saradnju.- kaže Slađana Marić kooperant iz Dobrinje kod Modriče

U sezoni u „Jabučiku“ se angažuju sezonski radnici. U ovom trenutku radi njih 20 u dve smene i uglavnom su to mladi koji su na spiskovima Zavoda za zapošljavanje. Kako kažu sezonski radnik u sezoni može zaradit i do 5 hiljada marka.

-Završila sam srednju poljoprivrednu školu i nemam posla. Ovdje sam zadovoljna, posao mi odgovara. Za sezonu mogu solidno zaraditi i volela bih da ostanem da radim za stalno.- priča    Ivana Lukić sezonski radnik iz Modriče

Na godišnjem nivo najviše se proizvode kiseli krastavci i kisele crvene i žute paprike, oko 100 tona, zatim značajne količine kiselog kupusa, cvekle i turšije.U Poslovno-preduzetničkom centru „Jabučik“ takođe se proizvode i domaći sokovi od raznih vrsta voća. U “Jabučiku” postoji hladnjača kapaciteta od 3 tona, te sušara za voće, povrće i ljekovito bilje kapaciteta jedne tone na 24 časa. Za pet godine rada proizvodnja je nekoliko puta uvećana i trenutno je dostigla 100% iskorištenost proizvodnih kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!