OPOZICIJA NE VERUJE U DIJALOG: Prepucavanja zbog zakazivanja posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 01. 2022. u 08:12

NAJAVLjENA posebna sednica Narodne skupštine RS o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u BiH, na koju su pozvani lideri SDA i HDZ BiH, izazvala je prepucavanja opozicije i vlasti.

ОПОЗИЦИЈА НЕ ВЕРУЈЕ У ДИЈАЛОГ: Препуцавања због заказивања посебне седнице Народне скупштине Републике Српске

FOTO: Novosti

Dok opozicija poručuje da SNSD očigledno povlači ručnu nakon bombastičnih najava da će se vratiti nadležnosti sa nivoa BiH na RS i da će doći do izmena zakona o VSTS i sistemu odbrane, iz SNSD odgovaraju da je potreban dijalog u BiH oko aktuelne političke krize, a najbolje mesto je Narodna skupština Srpske.

Jelena Trivić, zamenik šefa Kluba poslanika PDP u NSRS, kaže za "Novosti" da je ostala šokirana kad je iz medija saznala da se zakazuje posebna sednica NS RS i to na temu političko-ekonomskih odnosa u BiH.

- Prvo sam pogledala da nije neki medij šaljivog karaktera ili je možda vest satirična.

Bakir Izetbegović i Dragan Čović, Foto Arhiva

Sve mi ovo deluje kao parodija. Očigledno je sve ranije bila farsa vladajuće koalicije oko VSTS i vraćanja nadležnosti. Izetbegoviću i Čoviću nije mesto da se obraćaju u NSRS - ističe Trivićeva. Prisustvovaću sednici i diskutovati, ali je očigledno da vlast ruši dignitet NSRS.

Igor Žunić, šef Kluba SNSD u NSRS, kaže da Republika Srpska posebnom sednicom NSRS želi da otvori dijalog o političkim i ekonomskim temama.

- U BiH je problem dijalog legalno izabranih predstavnika naroda i entiteta. Ne želimo razgovor koji će se svesti na štap i šargarepu od stranaca koji upravljaju BiH već tri decenije. I to bez efekta, a stanje u BiH je sve gore i gore - ističe Žunić.

Igor Žunić, Foto RTRS

- Ponuda SDA da se razgovara u PBiH nije realna i da je adresa za razgovor NS RS kao jedini zakonodavni organ koji funkcioniše u BiH. Dolazak u NS RS predstavnika svih političkih partija opozicije, pozicije i lidera partija iz FBiH može biti samo pozitivan, da kroz otvoren dijalog donesemo zaključke koji će ići u pravcu rešavanja problema u BiH. Apsolutno ne vidim razlog da neko odbija poziv na razgovor i traženje rešenja za situaciju u BiH.

SASTANAK

RADOVAN Višković, premijer RS, predložio je premijeru FBiH Fadilu Novaliću da se početkom februara održi zajednička sednica Vlade RS i Vlade FBiH.

BAKIR ODBIO, ČOVIĆ NEMA NIŠTA PROTIV

LIDER HDZ Dragan Čović izjavio je da dobio poziv da se obrati na posebnoj sendici NS RS i istakao da nema ništa protiv razgovora političkih predstavnika BiH i da nije važno o kojoj se lokaciji radi. Adil Osmanović, potpredsednik SDA je poručio da je Parlament BiH mesto obraćanja lidera SDA, HDZ BiH i SNSD, a ne Narodna skupština RS i tako odgovorio na pitanje da li će Bakir Izetbegović doći na posebnu sednicu NS RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri