SKORUP SA UKUSIMA ROMANIJE: Kajmak i rogatički krompir zaštitno lice Sarajevsko-romanijske regije
ROMANIJSKI skorup-kajmak, zlatni predstavnik gastro ponude ovog kraja, za kojeg kažu da svoj poseban ukus duguje prirodnim bogatstvima kojima obiluje Romanija i čuveni rogatički krompir odavno su zaštitno lice ovog kraja, a kajmak je odnedavno i međunarodno priznat.

Foto M. Regoje
Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak broji 24 članice sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica. Sve njih je ujedinila proizvodnja nadaleko poznatog, a sada i međunarodno u 29 zemalja, priznatog, skorup- -kajmaka.
Iz ovog udruženja navode da je tajna skorup-kajmaka u njegovoj tradiciji, geografskom poreklu, imenu i tehnologiji proizvodnje.
- Naše životinje isključivo se hrane travom sa prirodnih pašnjaka i šuma, piju planinsku vodu, u toku dana kreću se slobodno, hrana je organska, a životinje su u toku celog dana izložene prirodnim uslovima života - navode iz Udruženja.

Foto M. Regoje
Dodaju i da je proizvodna karakteristika skorupa ta da se priprema u domaćinstvima, po tehnologiji staroj 100 godina.
- Mleko se termički obrađuje. Poseban proces je dimljenje u kolibama, gde nastaje skorup i kao takav skuplja se u drvene kačice i soli se. Red kajmaka, so, red kajmaka, so i pritiska se da odstoji mesec i više dana - kažu u Udruženju.
Dugo postoji ideja da se, kao kajmak, na neki način zaštiti i poreklo i kvalitet nadaleko čuvenog rogatičko-boričkog krompira kao osnovne povrtlarske kulture većeg broja domaćinstava u opštini Rogatica. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i dugoj tradiciji uzgoja, rogatički krompir nadaleko je prepoznatljiv i predstavlja bedž Sarajevsko-romanijske regije.
Prema nekim podacima krompir je u ove krajeve doš ao 1896. godine i odmah su ga prihvatili seljaci sa Borika i okoline Rogatice, koji su tada počeli da se bave uzgojem ovog, po kvalitetu, čuvenog povrća.

Foto M. Regoje
BUDUĆNOST U ORGANSKOJ PROIZVODNjI
ČLANOVI Udruženja proizvođača romanijski skorup-kajmak prenose mlađim naraštajima način i tehnologiju pripreme ovog jedinstvenog specijaliteta, baš kao što su njima njihovi preci preneli.
- Primetno je da se sve više traže kajmak i mlečni proizvodi, kao i sve drugo što je organski proizvedeno. Ima budućnosti, samo treba raditi - navode iz udruženja proizvođača romanijski skorup kajmak.
Preporučujemo

(MAPA) KRAJEM LETA ČEKA NAS KATASTROFA: Morske temperature na rekordnom nivou, veliki rizik od razornih oluja
ISTORIJSKI toplotni talas koji je zahvatio Mediteran i Evropu podigao je temperaturu mora na rekordne nivoe, povećavajući rizik od razornih poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda širom južne Evrope u narednim mesecima, piše sajt Severe Weather Europe.
01. 07. 2025. u 13:58

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

AGENT MOSADA U POLITIČKOM VRHU SIRIJE: Vešanje izraelskog špijuna snimano i prenošeno uživo (FOTO/VIDEO)
MNOGI ga smatraju najboljim izraelskim špijunom ikada. Sa lažnim identitetom sirijskog muslimana rođenog u Libanu, Eli Koen je imao jedan cilj - da kao operativac Mosada sazna poverljive informacije koje će koristiti Izraelu.
01. 07. 2025. u 12:48
Komentari (0)