SKORUP SA UKUSIMA ROMANIJE: Kajmak i rogatički krompir zaštitno lice Sarajevsko-romanijske regije
ROMANIJSKI skorup-kajmak, zlatni predstavnik gastro ponude ovog kraja, za kojeg kažu da svoj poseban ukus duguje prirodnim bogatstvima kojima obiluje Romanija i čuveni rogatički krompir odavno su zaštitno lice ovog kraja, a kajmak je odnedavno i međunarodno priznat.
Foto M. Regoje
Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak broji 24 članice sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica. Sve njih je ujedinila proizvodnja nadaleko poznatog, a sada i međunarodno u 29 zemalja, priznatog, skorup- -kajmaka.
Iz ovog udruženja navode da je tajna skorup-kajmaka u njegovoj tradiciji, geografskom poreklu, imenu i tehnologiji proizvodnje.
- Naše životinje isključivo se hrane travom sa prirodnih pašnjaka i šuma, piju planinsku vodu, u toku dana kreću se slobodno, hrana je organska, a životinje su u toku celog dana izložene prirodnim uslovima života - navode iz Udruženja.
Foto M. Regoje
Dodaju i da je proizvodna karakteristika skorupa ta da se priprema u domaćinstvima, po tehnologiji staroj 100 godina.
- Mleko se termički obrađuje. Poseban proces je dimljenje u kolibama, gde nastaje skorup i kao takav skuplja se u drvene kačice i soli se. Red kajmaka, so, red kajmaka, so i pritiska se da odstoji mesec i više dana - kažu u Udruženju.
Dugo postoji ideja da se, kao kajmak, na neki način zaštiti i poreklo i kvalitet nadaleko čuvenog rogatičko-boričkog krompira kao osnovne povrtlarske kulture većeg broja domaćinstava u opštini Rogatica. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i dugoj tradiciji uzgoja, rogatički krompir nadaleko je prepoznatljiv i predstavlja bedž Sarajevsko-romanijske regije.
Prema nekim podacima krompir je u ove krajeve doš ao 1896. godine i odmah su ga prihvatili seljaci sa Borika i okoline Rogatice, koji su tada počeli da se bave uzgojem ovog, po kvalitetu, čuvenog povrća.
Foto M. Regoje
BUDUĆNOST U ORGANSKOJ PROIZVODNjI
ČLANOVI Udruženja proizvođača romanijski skorup-kajmak prenose mlađim naraštajima način i tehnologiju pripreme ovog jedinstvenog specijaliteta, baš kao što su njima njihovi preci preneli.
- Primetno je da se sve više traže kajmak i mlečni proizvodi, kao i sve drugo što je organski proizvedeno. Ima budućnosti, samo treba raditi - navode iz udruženja proizvođača romanijski skorup kajmak.
Preporučujemo
RUSI OBJAVILI SPISAK NAJVEĆIH NEPRIJATELjA: Evo na kom je mestu Hrvatska
RUSKI ski list „Vzgljad“ sastavio je i u utorak objavio „Rejting neprijateljskih vlada“ kako bi pokazao razliku između država koje se svesno suprotstavljaju Rusiji i onih koje su na tu odluku „protiv njihove volje naterale spoljnopolitičke okolnosti“, prenosi Slobodna Dalmacija.
14. 11. 2025. u 16:54
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)