POSLODAVCE "ŽULJA" UVEĆANJE MINIMALCA: Odluka Vlade RS o povećanju najniže zarade nije dočekana pozitivno u privatnom sektoru

S. MIŠLJENOVIĆ

24. 05. 2022. u 08:12

ODLUKA Vlade RS da poveća minimalnu platu u Srpskoj sa 590 na 650 maraka nije dočekana sa oduševljenjem u privatnom sektoru gde poslodavci poručuju da će se takva odluka odraziti na negativna poslovanja firmi. Sa druge strane, u Savezu sindikata RS kažu da se na ovom povećanju ne sme stati i da minimalac mora rasti. Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže da od marta intenzivno pregovaraju sa Vladom o povećanju plata svim radnicima u Srpskoj, jer se mora voditi računa i o radnicima kojima Vlada nije poslodavac.

ПОСЛОДАВЦЕ ЖУЉА УВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА: Одлука Владе РС о повећању најниже зараде није дочекана позитивно у приватном сектору

Foto Novosti

- I kad je došao trenutak da sednemo za sto jer smo sazvali posebnu sednicu Ekonomsko-socijalnog saveta RS i usaglasimo povećanje minimalca, poslodavci nisu došli na sednicu pa je Vlada donela odluku o povećanju bez jedinstvenog stava - pojašnjava Mišićeva.

Ona ističe da je povećanje dobro jer galopirajuća inflacija jede primanja radnika i povećanja plata su jedino rešenje da se to koliko-toliko kompenzuje.

- Nažalost, za poslodavce očigledno ne postoji inflacija i poskupljenja. Neka znaju da Sindikat kreće u borbu za još veći minimalac i očekujemo do avgusta novo uvećanje - poručila je Mišićeva.

Mišićeva objašnjava da u RS oko 20.000 radnika prima minimalac.

- Naš cilje je da minimalac bude 870 KM. To je novac potreban jednoj četvoročlanoj porodici za hranu na mesečnom nivou - kaže Mišićeva.

Najnižu platu, dodaje predsednica Sindikata, prima isključivo nekvalifikovani radnik koji radi 40 sati u sedmici.

- Takav radnik na minimalnu platu od 650 KM mora da ima iznos minulog rada, topli obrok, naknadu za prevoz u visini mesečne karte, kao i plaćen svaki sat prekovremenog rada. Kad se to sabere to je više od 650 KM - poručila je Mišićeva.

S druge strane, u Uniji udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, predsednik, kaže da nijedan poslodavac nije protiv povećanja plata.

- Da bi povećali plate morate uraditi mnogo više od potpisivanja papira i udaranja pečata. Kada bi se dekretima povećavale plate onda je najbolje da se sutra donese odluka da je minimalna plata 1.000 KM i idemo u srećniju budućnost. Nisu poslodavci protiv povećanja plata jer poslodavci stalno povećavaju primanja. Problem kod povećanja plata na ovaj način je da će u pojedinim granama privrede, poput obućarske, poslodavci ostati bez posla jer ne mogu obimom posla nadomestiti povećanje plata. To će imati za posledicu gubitak radnih mesta. Sve oko povećanja plata preko noći predstavlja populizam - poručio je Trivić.

On kaže da je mera Vlade o povećanju minimalca donela u budžet Srpske 45 miliona KM na godišnjem nivou.

- Znači 45 miliona je Vlada RS uzela od poslodavaca kroz odluku o povećanju plata, a taj novac je moga završiti u platama radnika - kaže Trivić.

SINDIKAT KREĆE U KAMPANJU

RANKA Mišić kaže da Sindikat kreće u kampanju "Zakon o radu za sve radnike u Srpskoj".

- Krećemo u kontrolu primene Zakona o radu RS, i da vidimo da li radnici dobijaju platen liste i kakve i proveravaćemo ugovore o radu koje imaju radnici u RS. Svakodnevno ćemo izveštavati javnost o rezultatima kampanje - ističe Mišićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)