GRAĐANI MUKU MUČE SA DEPRESIJOM: Upotreba lekova za smirenje u Republici Srpskoj poslednjih meseci u porastu

N. LAZUKIĆ

06. 12. 2022. u 10:43

KONZUMACIJA lekova za smirenje u Srpskoj je povećana u proteklim mesecima, a na Klinici za psihijatriju UKC RS zbrinjavaju se pacijenti od tri do 90 godina starosti, potvrđuju lekari.

ГРАЂАНИ МУКУ МУЧЕ СА ДЕПРЕСИЈОМ: Употреба лекова за смирење у Републици Српској последњих месеци у порасту

Banjalučka Klinika za psihijatriju, Foto "Fejsbuk"

Dobrila Todorović, specijalista psihijatrije iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Banjaluka, kaže da iako postoji opravdana upotreba tih lekova, postoje i oni nesavesni građani koji uzimaju lekove za smirenje na svoju ruku.

- Ljudi čudnim načinima dolaze do medikamenata za smirenje, uzimaju ih po svom nahođenju što dovodi do stvaranja zavisnosti i smanjivanja efikasnosti dejstva lekova - kaže Todorovićeva i dodaje da se lekovi za smirenje najčešće propisuju kod stresnih stanja, straha, panike, napetosti, teskobe i nesanice.

S obzirom na povećanu stopu samoubistava u poslednjih nekoliko meseci, evidentno je da postoji potreba za stručnom pomoći.

- Na više nivoa se mora delovati kako bismo razvili svest o bitnosti psihičkog zdravlja i o potrebi da se na vreme traži pomoć psihijatra kod postojanja tegoba. Bitna je i uloga porodice, prijatelja, radnog okruženja jer sve to utiče na mentalno zdravlje - rekla je Todorovićeva.

Načelnica Klinike za psihijatriju, prof. dr Nera Zivlak Radulović kaže da UKC RS, odnosno Klinika za psihijatriju, broji 100 bolničkih kapaciteta.

- Primaju se pacijenti svih uzrasta, deca od tri godine, a imali smo pacijenta i sa 90 godina. Svaka kriza koja je sa sobom nosila povećane životne i mentalne napore, nosi i povećanje broja pacijenata iz određenih kategorija, ali najviše akutnih stresnih reakcija, poremećaja prilagođavanja i depresije - izjavila je Zivlak Radulović za "Novosti".

ZA MEDIKAMENTE 22,5 MILIONA

STATISTIKA Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH pokazuje da su u 2021. iz grupe antidepresiva, finansijski najveći udeo su imali "escitalopram", "sertraline" i "paroksetin". Iz grupe anksiolitika najveći promet je imao "bromazepam", a iz grupe hipnotika i sedativa "zolpidem". Uvezeno je i proizvedeno lekova za smirenje u ukupnoj vrednosti oko 22,6 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest