HRAM SPC U MOSTARU OPLJAČKAN DESETI PUT: Ponovo napad na srpke svetinje, u Sabornoj crkvi Svete Trojice strepe za bezbednost

S. M. - D. C.

08. 12. 2022. u 08:45

SABORNA crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo se našla na meti pljačkaša i pitanje je da li će posle ovog uništavanja moći da se sve vrati u prethodno stanje, pokradeni su kablovi od struje koji omogućavaju rad zvonika, osvetljenja i sata, rekao je starešina crkve Duško Kojić, koji posle svega strahuje za svoju bezbednost.

ХРАМ СПЦ У МОСТАРУ ОПЉАЧКАН ДЕСЕТИ ПУТ: Поново напад на српке светиње, у Саборној цркви Свете Тројице стрепе за безбедност

Saborna crkva, Foto SRNA

Pita se da li je ovo poruka da neko ne želi da svetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona. Kaže da je ovo deseti put da je Saborna crkva na meti pljačkaša.

Nekoliko meseci ranije, naime, opljačkan je i Kojećev stan.

- Nismo prijavljivali u javnosti iz uverenja da to nije napad na crkvu već da je delo lopova. Ne osećam se sigurno u Mostaru i pitam se da li treba da se uopšte obnavlja Saborna crkva. Na svaki naš korak napred neko nas vrati tri unazad - kazao je Kojić.

Dodao je da je juče u suzama zatekao majstora koji je radio kablove, a da su svi koji su došli isto odreagovali.

- Strahujem za svoju bezbednost i sigurnost zajednice - istakao je Kojić.

Policija, kazao je, pokušava da uradi što je u njihovoj nadležnosti i nekoliko puta su već hvatali počinioce.

Starešina Duško Kojić, Foto Glassrpske

Ističe da bi zatražio i zaštitu i sastanak da se vidi o čemu se radi, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

- Svi pokazuju volju i zainteresovanost, ali to se završi na obećanjima i nikada se ništa ne realizuje - jasan je Kojić.

U avgustu su nepoznati počinioci provalili vrata Crkve rođenja Presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi i opljačkali je. Odnet je novac iz kutije za dobrovoljne priloge.

OSUDA

PREDSEDNIK RS Milorad Dodik je najoštrije osudio sramni vandalski napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru i pozvao nadležne da što pre otkriju i kazne počinioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna